Economia romaneasca e la recuperare intensiva”, crede seful misiunii FMI in Romania, care a preferat sa foloseasca aceasta metafora pentru a sugera mai bine punctul in care se afla economia noastra in acest moment.

Economia romaneasca e ca un pacient care a venit la spital cu febra mare. Febra a disparut, insa pacientul este inca slabit”, a mai mentionat Jeffrey Franks.

El aprecia insa ca, in cel de-al doilea semestru al acestui an se va inregistra o crestere pozitiva, dar slaba (previziunea reprezentantului FMI este de 1%), care va marca inceputul unei relansari. Recuperarea va fi inceata, mai crede Franks, si nu se va ajunge la punctele de dinainte de criza, cel putin intr-o prima faza, mai spune acesta.

Seful misiunii FMI in Romania a apreciat masurile luate de guvernul roman pentru reducerea deficitului bugetar si a precizat ca daca acestea nu erau luate la momentul oportun deficitul bugetar ar fi fost nu de 7%, ci de minim 10%.

Tinta este insa ca deficitul bugetar sa ajunga la o valoare de 6%, iar pina in 2012 sa scada sub 3%. Solutiile pentru a atinge aceasta tinta sint variate, crede Jeffrey Franks, mentionind o combinare a masurilor de reducere a cheltuielilor si una de crestere a taxelor. Insa decizia de a creste taxele ramine la latitudinea guvernului roman, a mai precizat Jeffrey Franks.

Cat priveste aprecierea leului din ultima perioada, seful misiunii FMI in Romania a interpretat acest fapt ca pe un vot de incredere a pietelor internationale pentru Romania. Chiar si marja de risc pentru Romania s-a redus de la 700 de unitati la 200, mai spune Jeffrey Franks, ceea ce este mult mai bine decat in cazul multor tari.

Pentru anul 2010, Franks prevede niste conditii mai relaxate de acordare a creditelor, dar nu chiar ca inainte de criza. Anul 2010 va continua sa fie un an dificil, pentru ca rata somajului va atinge acum un punct maxim, dupa care va incepe sa scada. Au fost inregistrate insa si “succese preliminare”, iar in unele domenii au inceput sa se inregistreze cresteri pozitive.