Kweku Adoboli era trader in cadrul UBS si, din informatiile furnizate de Daily Mail, se pare ca a recunoscut in fata sefilor sai despre interventiile neautorizate pe care le-a avut.

Sericiile interne de control ale bancii elvetiene habar nu au avut despre operatiunile tanarului ghanez, care a provocat nu numai o pierdere enorma UBS, dar a scuturat si pietele financiare din cauza francului elvetian.

Dupa ce a fost arestat in apartamentul sau luxos din Londra, Adoboli a angajat o casa celebra de avocatura, Kingsley Napley - aceeasi firma care l-a aparat si pe Nick Leeson, omul care a tras in jos Banca Baring, in 1990.

Acum, acest incident a atras din nou atentia asupra riscurilor generate de fondurile bancare de investitii, subliniind nevoia initierii unei legislatii mai aspre in ceea ce priveste industria bancara.

Ultimul mesaj al lui Adoboli postat pe Facebook, pe 6 septembrie, a fost "Am nevoie de un miracol". El a scris aceste cuvinte la doar cateva minute dupa ce Banca Elvetiei a intervenit pe piata, fortand deprecierea monedei. Daca francul elvetian s-ar fi apreciat atunci, UBS ar fi avut un profit urias, datorita tranzactiilor neautorizate efectuate de Adoboli, in valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. El a mizat pe aprecierea francului elvetian, dar ... nu a avut noroc.

Banca a ridicat, duminica, estimarea privind pierderea la 2,3 miliarde de dolari, iar directorul general Oswald Gruebel a declarat ca presupusa frauda va avea consecinte pentru strategia grupului si chiar pentru el insusi.

Citeste intreaga poveste pe www.stirileprotv.ro