"Sunt datorii mari in sistem. Incertitudinile planeaza asupra economiilor dezvoltate, bancilor din Europa si familiilor americane", potrivit textului unui discurs sustinut de Lagarde la Washington.

Ea a explicat ca cresterea economica slaba si fragilitatea situatiei financiare a tarilor, institutiilor financiare si populatiei se agraveaza unele pe altele, alimentand criza de incredere, cu impact asupra consumului, investitiilor si pietei muncii. "Acest cerc vicios creste in intensitate, iar ca sa fim cinstiti amanarile si disfunctionalitatile politice nu sunt straine de aceasta situatie", a spus Lagarde.

Sefa FMI a insistat ca nu este vremea retragerilor, jumatatilor de masura sau paliativelor, iar liderii politici trebuie sa faca front comun.
"Daca tarile dezvoltate vor reintra in recesiune, pietele emergente nu vor fi crutate, de fapt, nimeni nu va fi crutat", a avertizat Lagarde.

Discursul lui Lagarde a avut loc cu o saptamana inainte de reuniunea de saptamana viitoarea a FMI si a Bancii Mondiale.

Cresterea economica din Statele Unite si Europa, deja lenta in primul semestru, a incetinit si mai mult, provocand zvonuri pe pietele financiare legate de reintrarea in recesiune, care au agravat problemele tarilor din zona euro.

Citeste si

Un miliardar rus vrea sa investeasca 20 de mil. de euro in Romania. El intra in afaceri cu managerul care a cumparat, la licitatie, manuscrisele lui Emil Cioran

CE: Tarifele acordate Wizz Air de Aeroportul Timisoara prejudiciaza Carpatair