"Este un exemplu pe care il am in minte - Letonia, care a fãcut reforme semnificative intr-un timp scurt. Dar 10% din populatie a emigrat pe parcursul reformelor (...) Cel mai bine este sa te consolidezi, sa ai o crestere sustenabila, un set solid de reforme structurale inainte de a adera la zona euro, decat sa te grabesti, sa accelerezi procesul de aderare, iar apoi sa te regasesti vulnerabil si slabit in fata socurilor externe", a spus Lagarde la Bucuresti, citata de Mediafax.

Directorul general al FMI a adaugat, insa, ca nu are motive sa se indoiasca ca procesul de aderare al Letoniei a fost bine parcurs, ca s-au verificat toti parametri si au fost indeplinite toate criteriile.

"In momentul in care aderi la zona euro pierzi instrumentul de politica monetara, care poate fi utilizat la stabilizarea economiei. Trebuie sa fii intr-adevar foarte increzator ca poti sa functionezi cu un singur instrument. Ai un instrument mai putin pe care poti sa-l folosesti cand lucrurile merg prost", a explicat Lagarde.

Ea a adaugat ca este elocvent exemplul unor state aflate in zona euro si care au dificultati in a folosi putinele instrumentele interne pentru a se echilibra, in lipsa politicii moentare, care este apanajul BCE. "Sunt multiple beneficii, dar ai un singur stabilizator, pe celalalt nu il mai poti folosi niciodata", a spus Lagarde.

Anterior, directorul general al FMI a aratat ca avansul economic lent din Europa Centrala si de Est este unul ciclic si reflecta si blocaje ale partenerilor, de asemenea ciclice.

"Dar trebuie finalizate reformele care presupun ca sectorul productiv trebuie sa fie performant si nu trebuie impovarat cu alte probleme (...) Intr-o tara este vorba de piata muncii rigida, in alta de multa birocratie, in altele de reforme nefinalizate, de drept de proprietate inca neclarificat", a afirmat Lagarde la conferinta sustinuta la Banca Nationala a Romaniei.