"Romania, din punct de vedere macroeconomic, are o situatie foarte buna, la care s-a ajuns cu sacrificii, in timp, in ultimii cinci ani, si ar fi pacat ca aceasta stabilitatea greu castigata sa fie pierduta din cauza unor politici cu orizont de timp scurt. (...) Cresterea potentiala este calculabila, Comisia Europeana, Fondul Monetar International o calculeaza, iar pentru Romania este undeva la 3% pe an. Putem sa crestem potentialul Romaniei spre 5%? Da, dar nu prin politici fiscale si monetare, ci prin lucruri neplacute, costisitoare pe termen scurt, dar cu efecte pe termen lung", a declarat, marti, Lazea, transmite Agerpres.

Oficialul BNR a dat exemplu de reforme necesare pentru a creste potentialul economiei romanesti, cuplate pe cei trei factori care duc la o crestere sanatoasa si de durata a economiei, respectiv capital, munca si productivitate. 

Pentru stimularea capitalului, Lazea sustine ca trebuie o mai buna atragere a investitiilor straine directe si mai ales canalizarea lor catre sectoarele "tradebles", nu imobiliare, servicii financiare sau mall-uri si magazine, cum s-a intamplat in trecut, o mai buna a absorbtie a fondurilor europene, trecerea BVB de la piata de frontiera la piata emergenta, stimularea modelului de crestere economica pe investitii si exporturi, mai degraba decat cresterea prin consum, si revitalizarea parteneriat public privat in proiectele de investitii majore. 

In ceea ce priveste munca, Valentin Lazea sustine ca educatia trebuie sa fie prioritatea numarul 1, de departe cea mai importanta.

"Trebuie sa crestem egalitatea de sanse in educatie. Nu se poate ca 40% din copii, care cresc la tara, sa nu aiba acces egal la educatie", a spus economistul-sef al BNR. 

O alta reforma importanta la acest capitol este cea din sanatate. Reprezentantul BNR saluta decizia Guvernului de a majora salariile in domeniu, insa sustine ca ar fi nevoie de o distributie axata mai mult pe calitate si performanta. 

Stimularea natalitatii si inversarea trendului negativ al sporului natural, politici de atragere a unui anumit tip de imigratie si reversarea emigratiei, dar si prelungirea vietii active pentru cei dornici si capabili dupa varsta de pensionare sunt alte reforme pe care economistul BNR le considera necesare pentru a creste potentialul economiei romanesti. 

Pentru cresterea productivitatii, este nevoie de reducerea energointensivitatii produselor romanesti, de sporirea productivitatii in agricultura, prin consolidarea terenurilor si implicarea sectorului privat in infrastructura agricola, de dezvoltarea infrastructurii de transport, de impulsionarea cercetarii-dezvoltarii, cu aplicarea rezultatelor in productie, dar si de stimularea tuturor formelor de e-commerce, e-government, e-payments, mai spune Valentin Lazea.