Se pare ca zicala "bancherii ii imprumuta doar pe cei care nu au nevoie" este perfect adevarata. Mai exact romanii sunt prea saraci ca sa se imprumute, desi ar avea nevoie.

Este adevarat ca nu toti, cel putin daca luam in considere faptul ca sumele de bani detinute de romani in strainatate aproape s-au dublat anul trecut si au ajuns la patru miliarde si jumatate de euro.

Insa romanii obisnuiti sunt de doua-trei ori mai saraci decat cehii sau ungurii, spune economistul sef al Bancii Nationale. In plus, majoritatea s-au inglodat in datorii atunci cand creditele se dadeau cu usurinta.
Dupa un an de crestere exploziva a restantelor, bancherii spun ca le vor dea credite noi doar celor care castiga mai mult si care au un loc de munca sigur.

In perioada de glorie a creditelor, romanii s-au imprumutat pina la limita maxima a suportabilului si a veniturilor.

"Acel credit-boom din 2004-2007 aproape ca a consumat in intregime potentialul de indatorare al populatiei romanesti, si ca atare este foarte putin loc pentru banci sa mai acorde cu lejeritate credite tocmai din acest motiv”, explica Valentin Lazea (foto), economist sef al BNR.

Pe de alta parte nici cei din sistem nu se mai arata foarte darnici.

"Populatia este mult mai mult decat indatorata, iar posibilitatea de contractare de credite noi va fi posibila doar la acele persoane care, fie si-au lichidat vechile credite, fie au capatat slujbe mai bine platite sau veniturile au crescut", spune Petre Bunescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.

Culmea este ca pina si cei care se califica pentru un nou imprumut se tem sa merga la banca. E simplu - nu stiu ce le va aduce ziua de maine.

"Si aceia care se pot indatora, putini la numar, ei au un sentiment foarte scazut si acest sentiment negativ continua sa creeze cumva o piedica in relansarea, revigorarea creditarii", sustine Ionut Dumitru, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari.

Asadar creditarea se va relua abia in ziua in care romanii vor castiga iar bine si vor avea siguranta locului de munca. Adica dupa ce Romania va iesi din criza.