Nu-ti poti permite sa ai o economie mondiala in care astfel de decizii importante sunt amanate, pentru ca te joci, realmente, cu focul”, a declarat Jose Vinals, director in cadrul FMI.

Criza datoriilor din zona euro si semnele supraincalzirii in economiile emergente sunt noile amenintari majore pentru cresterea globala, avertizeaza FMI, care a inrautatit, totodata, prognoza pentru cresterea economica a SUA, de la 2,8% la 2,5% pentru acest an, respectiv de la 2,9% la 2,7% pentru 2012.

Fondul este mai optimist in privinta avansului economic in zona euro, insa lipsa unei coordonari politice in combaterea crizei si problemele din SUA legate de buget ar putea crea o volatilitate financiara majora in urmatoarele luni.

In Statele Unite, problemele includ si conflictul dintre politicieni privind majorarea plafonului de indatorare. Temerile ca cea mai mare economie a lumii ar putea intra in incapacitate de plata au avut un impact semnificativ asupra pietelor financiare, noteaza Reuters.

SUA au acumulat cea mai mare datorie din istoria lumii. “Anii urmatori sunt apocaliptici”, scrie presa americana

Obama avertizeaza: Dezastrul abia urmeaza. In SUA e criza pe toate planurile

Intre timp, Grecia s-a apropiat mai mult de incapacitate de plata, din cauza divergentelor oficialilor din zona euro pentru un al doilea pachet de ajutor financiar, dar si a problemelor politice interne. Ingrijorarea ca situatia din zona euro s-ar putea extinde a cauzat declinul burselor la nivel global in ultimele zile.

Germania propune implicarea sectorului privat in salvarea Greciei

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, intentioneaza sa propuna un compromis Bancii Centrale Europene (BCE), care sa permita implicarea sectorului privat in cel de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, scrie Der Spiegel, preluat de Mediafax.

Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fondul zonei euro pentru salvarea tarilor cu probleme financiare, ar urma sa emita obligatiuni pe care sa le puna la dispozitia bancilor elene prin intermediul guvernului de la Atena.

Bancile elene, dependente de fonduri de la BCE, ar folosi obligatiunile ca garantii pentru a obtine in continuare imprumuturi de la banca centrala prin operatiunile de pe piata monetara.

Resemnare la Atena: Grecia e deja moarta. Criza elena infecteaza Europa si intreaga lume, avertizeaza FMI VIDEO

Grecia a primit cel mai slab rating de tara din lume, sub Pakistan

Propunerea Germaniei ar inlatura un obstacol major pentru o rostogolire a datoriilor Greciei de catre sectorul privat, la care BCE s-a opus pana acum argumentand ca o astfel de situatie ar exclude bancile elene de la finantare.

Agentiile de rating au avertizat ca ar clasifica drept incapacitate de plata o rostogolire, iar BCE a anuntat ca o astfel de evaluare ar insemna ca nu mai poate accepta obligatiuni ale statului elen ca garantii in operatiunile de pe piata monetara.