Premierul roman Emil Boc a avertizat ca violentele de la sfarsitul saptamanii trecute ar putea pune in pericol stabilitatea si cresterea economica, relateaza agentia Associated Press.

Protestatarii s-au strans insa pentru a cincea zi de demonstratii, scandand "Libertate!" si afisand bannere pe care scria "Foamea si saracia au cuprins Romania!". Acestia fluturau steaguri cu o gaura in mijloc, simbolul revolutiei din 1989 impotriva dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, adauga AP.

Reuters noteaza de asemenea ca prim-ministrul i-a avertizat pe protestatari ca violentele nu vor fi tolerate. Tara evitase pana acum genul de violente care au afectat Grecia si alte state europene indatorate, in pofida reducerii cu 25 la suta a salariilor in sectorul public si a cresterii TVA cu 5 puncte procentuale, in 2010, precizeaza agentia.

"Violentele nu fac decat sa compromita situatia Romaniei pe plan international si sansa noastra de a obtine mai rapid prosperitatea", a apreciat Emil Boc, citat de Le Nouvel Observateur.

O multime pestrita, nemultumita de salariile si pensiile mici, de taxa auto sau de Rosia Montana. Cine sunt cei care protesteaza pe strazile Bucurestiului VIDEO

De cinci zile, mii de romani isi manifesta nemultumirea fata de degradarea nivelului de trai si de o putere acuzata de aroganta, semn al unei rabdari care si-a atins limitele dupa ani de austeritate, scrie la randul sau agentia France Presse, remarcand ca aceasta spontaneitate si motivare au lipsit in timpul manifestatiilor impotriva masurilor de austeritate din 2010. AFP mai precizeaza ca protestatarii se arata critici si fata de opozitia social-democrata (PSD) si liberala (PNL).

Postul de televiziune arab Al Jazeera mentioneaza ca protestele au adus in strada oameni de toate varstele.

In Bucuresti a inceput curatenia in urma protestelor violente, iar localnicii vor pedepsirea dura a celor care au vandalizat magazine, potrivit postului de televiziune Euronews.

France24 subliniaza ca violentele au fost declansate de un grup de tineri care nu aveau nici o legatura cu cortegiul pasnic al manifestantilor. Acestia erau clar pregatiti pentru lupta.

Sindicatele se solidarizeaza cu protestatarii din Piata Universitatii si pregatesc, la randul lor, actiuni in strada

Protestele vin in urma reducerii salariilor, ajutoarelor si a cresterii taxelor, dar catalizatorul a fost demisia unui oficial popular din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, precizeaza BBC.

CNN reda anuntul de luni al coalitiei de opozitie, potrivit caruia va organiza demonstratii in Romania, in urma protestelor populare fata de masurile de austeritate ale Guvernului.

Vedeti AICI ce crede jurnalistul Cristian Tudor Popescu despre protestele de la Bucuresti. VIDEO