Un bancher specializat in clienti cu active de peste cinci milioane de dolari, de la un grup cu operatini la nivel global, a declarat ca echipa sa a inregistrat o accelerare a retragerii clientilor din plasamentele in euro. Totul dupa ce banca centrala a Germaniei a fost nevoita sa intervina, in noiembrie, pentru a impiedica esecul unei licitatii de obligatiuni a statului. 

Dolarul este considerat plasament sigur, urmat la oarecare distanta de yen, a spus el. 

Lira sterlina este prea strans legata de soarta zonei euro pentru a putea fi folosita ca refugiu eficient impotriva unei posibile prabusiri a uniunii monetare, a adaugat bancherul, vorbind sub protectia anonimatului. 

Si directorul de investitii al diviziei de private banking a grupului Citi, Richard Cookson, responsabil de clienti cu active de peste 25 de milioane de dolari, a afirmat ca a observat clienti care renunta la euro. 

Complexitatea si impactul unei eventuale destramari a zonei euro fac dificila gasirea de modalitati pentru protejarea averii, a avertizat Cookson. 

"Este unul din momentele de rascruce din istoria Europei si a economiei mondiale, iar daca nu decurge bine va fi foarte foarte rau. Poti sa asiguri riscul deprecierii puternice a unei monede si posibilitatea aprecierii, dar cum sa te asiguri impotriva disparitiei?", a intrebat bancherul Citi. 

La randul lor, agentii imobiliari din Londra spun ca a crescut interesul pentru proprietatile rezidentiale de lux din partea cumparatorilor europeni care cauta un refugiu de efectele crizei datoriilor. 

Unii bancheri au minimalizat, insa, trendul, afirmand ca investitorii bogati incearca sa se protejeze de riscurile asociate unei crize sistemice, dar raman calmi.  "Nu sunt ca iepurii in lumina farurilor. Oamenilor nu le vine sa creada ce se intampla in Europa, dar nu am vazut vanzari masive de portofolii", a declarat Julian Lamden, partener la Coutts, divizia de private banking a Royal Bank of Scotland Group.