"Am discutat din nou cu ministrul de Finante si, probabil saptamana viitoare, ca proiect de lege, vom veni cu acea initiativa prin care, pe de-o parte, se limiteaza tranzactiile in numerar la 10.000 lei, dar in paralel cu plafonarea comisioanelor bancare, in asa fel incat oamenii sa nu piarda nimic, iar bancile, care o sa aiba rulaj mai mare, sa nu isi creasca neaparat profitul pe seama oamenilor, ci sa fie un mod de combatere a evaziunii fiscale, dar si de sprijin pentru populatie, care sa nu afecteze bancile", a spus Ponta, miercuri, in sedinta de guvern, potrivit Mediafax.

Tranzactiile in numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare, dar nu prin ordonanta, ci prin lege, iar bancile, care "au castigat destul", trebuie sa fie de acord cu aceasta masura, mai ales ca vor castiga prin cresterea numarului de tranzactii, a afirmat marti premierul Ponta.

Aprobarea celor doua masuri prin proiect de lege presupune ca acestea vor fi aplicate doar dupa ce actul este adoptat si de catre Parlament, nu doar de Guvern, si promulgat de presedinte, nu imediat cum s-ar fi intamplat daca erau promovate prin ordonanta de urgenta. 

"Nu cred ca va fi ordonanta, cred ca va fi proiect de lege. Sunt doua masuri complementare: pe de-o parte, se limiteaza, asa cum se intampla in foarte multe tari europene, tranzactiile cu numerar - ceea ce mi se pare oarecum normal, ca nu poti sa te duci tot timpul sa platesti din punga 100 milioane, asta numai Dan Diaconescu facea - pe de alta parte, se limiteaza comisioanele bancare, pentru ca e evident ca, in momentul in care oamenii nu mai fac foarte multe plati in numerar, ci prin card sau conturi bancare, creste numarul tranzactiilor si, atunci, coboram comisioanele, ca au castigat destul bancile. Au rulaj mai mare si, atunci, comisioane mai mici", a declarat Ponta. 

Intrebat daca bancile sunt de acord cu aceasta masura, premierul a raspuns ca, daca proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, trebuie sa fie de acord. "Vor castiga pe partea cealalta, a numarului de tranzactii si vor pierde evident...nu pot sa castige pe doua parti", a adaugat Ponta. 

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei. Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand. 

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme. 

Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice. 

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat. 

In acelasi proiect sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.  Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.