Reprezentantul BRD-Groupe Societe Generale estimeaza ca deficitul de cont curent va creste usor, insa va ramane in intervalul 4%-6% din PIB, probabil chiar in prima jumatate a intervalului.

Estimarile privind inflatia cuprind o cresere de circa 0,5 puncte procentuale fata de nivelul de 3,14% din 2011, datorita revenirii consumului si dereglementarii unor preturi administrate, concomitent cu reducerea deviatiei negative a PIB potential.

Totodata, Libocor estimeaza ca rata de schimb leu/euro va ramane pana la finalul acestui an intr-un interval de echilibru, de 4,1 - 4,3 unitati, insa potentialul de apreciere al leului este limitat dincolo de acest interval.

Deficitul fiscal estimat pentru acest an de BRD este de aproape 3% din PIB, fata de tinta de 2,4%, dar sub nivelul de anul trecut, de 4,4%. Potrivit lui Libocor, deficitul poate fi redus mai usor daca se va imbunatati colectarea impozitelor, operatiunea imperios necesara.

"2,4% este o tinta ambitioasa, dar nu vad de ce ar trebui sa fim extraordinari. Ar trebui sa fim doar normali. Nu vad de ce ar trebui sa strangem atat de tare surubul chiar in aceste momente, cand nu putem sa spunem ca am iesit din criza. Am trecut in zona pozitiva, dar inca mai sunt multe lucruri de corectat. 2,4% este o tinta ambitioasa, nu este imposibil de atins, insa din precautie asum un nivel de 3%", a explicat economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale.

Datoria publica totala este estimata sa creasca foarte usor, la 40,1% din PIB, de la 39,6% anul trecut, fiind in continuare sub limita stabilita in prin criteriile de la Maastricht. Totusi, Libocor crede ca datoria publica totala ar putea si sa scada in acest an.

"Datoria publica este raportata la PIB, cata vreme dinamica ei se mentine oarecum constanta, iar PIB-ul incepe sa creasca, dintr-o data raportam acelasi stoc la un stoc mai mare. O alta explicatie ar fi efortul mare, dar nu imposibil de facut de a atrage fonduri structurale. Sunt fonduri cheie. Ar trebui sa atragem cat mai mult din ele", a mai spus Libocor.