"Sentimentul meu este, chiar daca nimeni nu poate previziona, ca in 2012 exista un risc major de revenire a recesiunii", spune Basescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI incearca sa mai indulceasca lucrurile. "Categoric nu putem sa vorbim de o recesiune. Si vreau sa fiu foarte clar. Romania nu va intra in recesiune", arata Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Deocamdata este sigur, doar ca in anul ce vine nu vom mai avea parte de cresterea economica anuntata, adica 4%. Putem spera cel mult la doua procente in conditiile in care unii dintre investitori au inceput deja sa plece cu banii din tara.  "Exista o tendinta regionala ca investitorii sa-si retraga anumite lichiditati din zona Europei Centrale si de Est", adauga acesta.

Asadar autoritatile nu mai au spatiu de manevra. Trebuie sa aloce mai multi bani pentru investitii si mai putini pentru salarii. Companiile de stat se vor restructura obligatoriu si aici vorbim si despre disponibilizari de personal. In plus toata lumea trebuie sa uite de achizitiile de masini sau mobilier.

Nu avem voie sa neglijam vestile de peste ocean. Ca sa nu spunem ca presedintele Bancii Mondiale (BM) are chiar un mesaj alarmant. "Intreaga lume se afla intr-o zona periculoasa. In 2008, multi au spus ca n-au vazut semnele crizei. Acum, liderii nu mai au aceasta scuza", spune Robert Zoellick, presedintele BM.

Si sefa FMI ii avertizeaza pe politicieni sa nu mai traga de timp si sa vina cu solutii. ''Acum este momentul sa actionam. Si as vrea sa le transmit celor 187 de membri ai FMI ca trebuie sa gestionam aceasta criza impreuna", adauga Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International.

Ungaria a anuntat ca va majora Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) la 27%, grecii vor taia salariile si pensiile si inclusiv cehii au anuntat in buget de austeritate. Potrivit unei analize a Ziarului Financiar si romanii ar face bine sa se gandeasca la un buget cu deficit 0

Pentru 2012, Romania are o tinta de dificit bugetar de 3% din PIB.