Bancile europene au dificultati in a se imprumuta, ca urmare a ingrijorarilor, mai ales pe pietele monetare din SUA, referitoare la impactul unei intrari a Greciei in incetare de plati. Capitalizarea bancilor europene a scazut cu aproximativ o treime incepand din luna iulie.

Propunerea, care prevede si noi reglementari privind capitalul bancilor, prezinta trei posibile variante pentru a ajuta bancile europene prin garantarea imprumuturilor pe termen mediu si lung de pe piata interbancara.

Primul scenariu vizeaza reintroducerea unor programe de suport nationale, similare celor folosite de guverne in urma crizei bancare declansate de falimentul Lehman Brothers.

Al doilea prevede "agregarea garantiilor nationale" sub coordonarea organismului european de supraveghere bancara.

Varianta a treia ar fi "o agregare mai structurata a modelului garantiilor", in fapt o concentrare a tuturor programelor nationale de sprijin intr-o facilitate europeana.

Potrivit documentului obtinut de Reuters, o astfel de propunere ar putea fi realizata prin "adunarea anumitor resurse intr-un vehicul comun, in timp ce partea cea mai mare a cheltuielilor revine statelor".

Banca Europeana pentru Investitii "si-a exprimat disponibilitatea de a infiinta un atfel de vehicul, caruia sa-i ofere sprijin operational si administrativ", se arata in document.

Planul prevede consolidarea bancilor pe doua niveluri, prin recapitalizari si garantii pentru finantari.

Chiar daca documentul prezinta trei optiuni, este posibil ca niciuna dintre acestea sa nu fie acceptata de liderii europeni, care pot negocia o combinatie intre variantele propuse de ministrii de Finante, noteaza Reuters.

Citeste si:

Se pun bazele Statelor Unite ale Europei. Liderii UE vor infiintarea unei Trezorerii a zonei euro

Basescu ataca liderii UE: “Desi am luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu, suntem in dificultate datorita unor state din zona euro” VIDEO

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste