Vanzarile globale de telefoane au crescut, in ciuda crizei, cu 31% in 2010 fata de anul precedent, la 1,6 miliarde de unitati. Insa cresterea cu adevarat exploziva a fost pe segmentul telefoanelor inteligente! Astfel, cei de la compania de cercetare Gartner spun ca s-au comercializat cu 72% mai multe smartphone-uri, adica 296 de exemplare.

Cine a intrat in top 5 producatori de telefoane?

Principala sursa de crestere a pietei a fost reprezentata de vanzarile de aparate smartphone, care au propulsat Apple si Research in Motion (RIM) in randul primilor cinci mari producatori de telefoane mobile, devansand Sony Ericsson si Motorola.

Evolutia Apple este cu atat mai mare cu cat producatorul a intrat pe aceasta piata in urma cu doar 4 ani! Anul trecut, Apple a vandut 46 de milioane de aparate, cu 87% mai multe decat in 2009.

Chiar si asa Nokia a fost si in 2010 cel mai bine vandut brand de telefoane la nivel mondial, in ciuda faptului ca a pierdut mai multi clienti pe fondul avansului Apple.

Cum arata "liga" telefoanelor

In prezent, Apple detine o cota de 2,9% din pieta mondiala de telefoane, imediat sub RIM, producatorul BlackBerry, care controleaza 3% din piata. LG detine o cota de 7%, iar Samsung 17%.

Cota liderului de piata, Nokia, a scazut anul trecut de la 36% la 28%.