Anul viitor vine cu o serie de modificari cu privire la contributiile la asigurarile de sanatate (CASS). Astfel, baza de calcul a acestora, la care se aplica cota de 5,5%, va fi plafonata la de cinci ori salariul mediu brut pe economie.

In plus, de anul viitor, se elimina exceptia potrivit careia persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de autor, investitii, precum si din alte surse, nu datoreaza contributie de sanatate pentru aceste venituri daca realizeaza si venituri din salarii, pensii sau din activitati independente, potrivit Agerpres.

Totodata, din 2017, companiile vor beneficia de extinderea perioadei de scutire de impozit pe profitul reinvestit. Aceasta masura a fost introdusa la jumatatea anului 2014, insa pe termen limitat, si urma sa expire la finalul acestui an. De data aceasta, facilitatea a fost extinsa pe perioada nedeterminata.

De asemenea, de anul viitor agricultorii vor putea opta pentru un regim special de TVA. Astfel, acestia vor fi scutiti de TVA, insa vor plati o compensatie in cota forfetara, care reprezinta suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor.

"Procentul de compensare in cota forfetara este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 si 8% incepand cu anul 2019", se subliniaza in actul normativ care contine aceasta facilitate.

Acelasi act normativ contine si abrogarea, de anul viitor, a prevederilor referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari, suspendarea pana la data de 31 decembrie 2019, a obligatiei depunerii a trei declaratii informative (cod 392A, 392B si 393) si posibilitatea pentru companiile care isi recapata codul de TVA, dupa ce acesta a fost anulat, sa refactureze cu TVA pentru perioada in care au avut codul suspendat.