"Dupa cum stiti, cresterea economica din 2012 a fost zero, dupa 2,2% in 2011. Credem ca in 2013 cresterea va fi in jur de 1,5%. Cresterea este relativ slaba, parte din cauza ca dupa criza financiara recuperea ia timp, parte din cauza mediului extern, apoi din cauza vremii din 2012, dar, de asemenea, pentru ca implementarea reformelor si absobtia fondurilor nu a fost atat de rapida cum am planificat", a spus de Erik de Vrijer, la conferinta de presa de la finalul misiunii de evaluare inceputa in 15 ianuarie. 

Guvernul estimeaza ca Romania a avut in 2012 o crestere economica de 0,2%, iar bugetul pentru acest an este fundamentat pe un PIB mai mare cu 1,6% in termeni reali fata de anul trecut.

Acordul cu FMI, nici deraiat, nici nederaiat

Acordul cu Romania nu poate fi considerat deraiat, deocamdata, intrucat Guvernul s-a angajat sa ia masuri corective pentru a atinge obiectivele convenite in program si pare serios ca va pune in aplicare ceea ce a promis, a declarat Erik de Vrijerl, seful misiunii de evaluare a FMI.

"Guvernul va lua masuri de corectie pentru a atinge obiectivele programului, deci ne trebuie mai mult timp, pentru ca au parut angajati si seriosi ca vor face ce au promis ca fac. Acordul nu e nici deraiat nici nederaiat", a spus de Erik de Vrijer.

Seful misiunii a adaugat ca Guvernul a cerut o amanare de trei luni, ceea ce inseamna ca aceste evaluari vor fi finalizate prin votul in Consiliul Director al FMI la finele lunii iunie. 

"Din moment ce ratezi mai multe tinte indicative, atunci banii care erau disponibili dupa a sasea evaluare nu ar mai putea fi trasi, desi acesta este un program preventiv, pana cand nu sunt aprobate cele trei derogari de la boardul FMI, adica in iunie", a adaugat de Erik de Vrijer.  Cu alte cuvinte, Romania nu va avea la dispozitie bani de la FMI pana cand board-ul institutiei nu va aproba evaluarile a saptea si a opta. 

Erik De Vrijer a explicat ca daca Romania nu indeplineste preconditiile asumate pana in iunie, atunci acordul va expira si nu va mai exista niciun fel de intelegere intre FMI si Romania.

Fondul Monetar International a agreat in principiu extinderea cu doua luni a acordului stand-by, a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor avute, luni, cu delegatia FMI.

Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie. Premierul Victor Ponta a explicat ca a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfa si Transgaz.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu crede ca Romania va putea incheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, avand in vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.

O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI este insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.