Isarescu a tinut o alocutiune in fata comisiilor reunite, in care a multumit pentru activitatea actualului Consiliu de Administratie, care a trebuit sa faca fata provocarilor crizei financiare globale resimtite si Romania si a punctat cateva dintre obiectivele noului CA.

Printre obiectivele viitorului CA al BNR, Isarescu a mentionat aderarea la zona euro in 2019, "obiectiv ambitios, dar inca realizabil", si intrarea in Uniunea Bancara.

Mugur Isarescu, doctor in stiinte economice, este guvernator al Bancii Nationale a Romaniei din septembrie 1990 si presedinte al Consiliului de Administratie. In 1990, numirea sa a fost facuta de catre Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reinnoit de trei ori pana in prezent, cu o durata de cinci ani, respectiv in decembrie 1998, noiembrie 2004 si octombrie 2009.

Isarescu a fost prim-ministru al Romaniei in perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, iar pana sa fie numit guvernator a ocupat timp de sase luni pozitia de secretar cu probleme economice si monetare al Ambasadei Romaniei la Washington, de unde a fost rechemat de presedintele de atunci, Ion Iliescu.

El este membru in Consiliul General al Sistemului European al Bancilor Centrale, membru cu drept de vot din partea Romaniei in Consiliul European de Risc Sistemic si face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar International.

Comisiile reunite de Buget Finante Banci i-au avizat luni si pe Florin Georgescu pentru pozitia de prim-viceguvernator al BNR, precum si pe Bogdan Olteanu si Liviu Voinea pentru functiile de viceguvernatori, in timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsa.

Florin Georgescu si Bogdan Olteanu au primit avizul cu unanimitate de voturi, in timp ce candidatura ministrului pentru Buget Liviu Voinea a fost aprobata cu 30 de voturi "pentru", 3 "impotriva" si 4 abtineri.

Cristian Popa a primit 6 voturi "pentru", 24 "impotriva" si 4 abtineri.

Deputatul PDL Andreea Paul a cerut cuvantul si a declarat in sedinta ca Cristian Popa este cel mai bun profesionist din BNR si regreta votul acordat de colegii sai.

Membrii neexecutivi ai viitorului Consiliu de Administratie vor fi Gheorghe Gherghina (sustinut de PSD) - 36 de voturi, Virgil Stoenescu (sustinut de PDL) - 35 de voturi, Daniel Daianu (sustinut de PSD) - 34 de voturi, Angnes Nagy (sustinuta de UDMR) - 34 de voturi si Dinu Marin (sustinut de PC) - 28 de voturi.

Candidatura actualului membru al CA Nicolae Danila a fost respinsa la vot, desi PSD a anuntat initial ca il sustine pentru un nou mandat.

Gheorghe Gherghina: "Ca secretar de stat in Ministerul de Finante am schimbat noua ministri"

Secretarul de stat in Ministerul de Finante Gheorghe Gherghina a spus, luni, raspunzand unei intrebari, ca a facut un calcul si, ca secretar de stat la Finante, a schimbat noua ministri, mentionand ca lucreaza in minister din anul 1987, cu o intrerupere de 4 ani, cand a fost tot la BNR, scrie Mediafax.

Intrebat daca trecerea sa la Banca Nationala a venit in urma unor neintelegeri privind unele alocari bugetare, in special catre ministerul condus de Liviu Dragnea, Gheorghe Gherghina a raspuns: ”E o poveste, pentru faptul ca intotdeauna propunerile le primim de la ministere si Guvernul hotaraste cui da si cui nu-i da, prioritatile. E adevarat ca primele propuneri, cand vin, duc la un deficit de 10-11%, nu poti sa ramai cu acest deficit, dar noi le punem pe lista si Guvernul intotdeauna hotaraste care sunt prioritatile si cum facem pentru a inchide in deficitul stabilit”.

Gherghina a mentionat ca lucreaza in Ministerul de Finante din 1987, si ca a avut patru ani, intrerupere, cand a lucrat tot la BNR si a marturist ca isi dorea sa revina la Banca Nationala, mai ales pe pozitia aceasta, pentru ca a lucrat in perioada 2005-2009 ca si consilier.

Intrebat cine va mai face bugetul statului, dupa plecarea sa de la Finante, Gheorghe Gherghina a declarat ca Banca Nationala colaboreaza cu Ministerul Finantelor, pentru ca asa presupun indicatorii financiari, sa fie legati de cei bancari. ”Sunt convins ca se va face bugetul asa cum trebuie si in continuare”, a precizat el, adaugand ca directorii generali si directorii din Departamentul Bugetului sunt, in opinia sa, foarte bine pregatiti.

Si eu m-am bazat tot pe ei. Noi nu facem decat sa centralizam propunerile, selectam, apoi prezentam mai departe, pentru decizie”, a aratat el.

Gheorghe Gherghina a declarat, intrebat daca a facut un calcul cati ministri a schimbat in activitatea sa la Ministerul de Finante, ca a socotit la un moment dat si a schimbat noua ministri. ”Am socotit la un moment dat si aveam noua ministri schimbati. Ca secretar de stat. Daca imi puneti si ca director general, nu am numarat”, a spus Gherghina.

Intrebat daca s-a decis cand va demisiona de la Ministerul de Finante, el a spus ca va avea o discutie cu premierul Victor Ponta si va lua o decizie, pentru ca va intra efectiv in octombrie pe pozitia de la BNR.