"Nu numai FMI, dar nici Comisia Europeana nu a fixat date pentru urmatoarele misiuni. Vom fi gata cand sunteti si voi gata", a declarat marti reprezentantul FMI in Romania, Tony Lybek, citat de Mediafax.

El a precizat ca autoritatile au intarziat implementarea anumitor masuri fiscale convenite in luna august, din anumite motive. "Tinta de deficit bugetar stabilita in cadrul programului economic este de 7,3% din PIB si presupun ca autoritatile vor face tot ce este posibil pentru atingerea acestui nivel", a continuat oficialul FMI.

In lipsa transei a treia de la FMI , care ar fi trebuit sa soseasca in luna decembrie, dar a fost amanata de izbucnirea crizei politice, Ministerul Finantelor s-a imprumutat cu 1,4 miliarde de euro de la bancile private.

Potrivit analistilor financiari internationali, citati de Reuters, "victoria 'pe muchie de cutit' a lui Traian Basescu ar putea prelungi criza politica care a condus luna trecuta la blocarea programului de finantare externa de 20 miliarde euro obtinut de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana".

Va reamintim ca prin acordul incheiat in urma cu aproape noua luni, Romania va primi aproape 20 de miliarde de euro, timp de 2 ani: cea mai mare parte a banilor, adica 12,9 miliarde de euro, vin de la FMI. De la Uniunea Europeana, Romania primeste 5 miliarde de euro si inca 2 miliarde vin de la Banca Mondiala si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.