Astfel, limita de carburanti care pot fi consumati pe parcursul unei luni cu masinile institutiilor de stat va fi redusa de la 400 litri la 200 litri pentru ministri, secretari de stat, subsecretari de stat si conducatorii de autoritati, de la 300 litri la 150 litri pentru ceilalti angajati din ministere si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, de la 350 litri la 175 litri pentru prefecturi si de la 300 litri la 150 litri pentru consilii judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Consumul de carburanti va fi redus la jumatate si in cazul consiliilor locale, de la 250 litri la 125 litri, precum si la consiliile comunale, de la 150 litri la 75 litri.

Potrivit premierului, un raport al Curtii de Conturi a indicat ca in domeniul normativelor de carburanti exista "un vid legislativ" care permite unor consilii judetene si locale sa beneficieze de un nivel nelimitat de carburanti pentru parcul auto.

In privinta cheltuielilor cu bunuri si servicii, acestea vor fi reduse cu 20%, in trimestrele III si IV ale anului, la toate autoritatile si institutiile publice, exceptate fiind cheltuielile pentru plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a materialelor sanitare.

In categoria cheltuielilor aferente bunurilor si serviciilor sunt incluse cele legate de combustibil, furnituri, deplasari externe si interne, telefon, achizitii de mobilier.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, in urma diminuarii cu 20% a cheltuielilor cu bunurile si serviciile, progamate pentru a doua jumatate a anului 2010, se vor realiza economii de 330 milioane euro. Din aceasta suma, 27 milioane euro va reprezenta economia realizata prin diminuarea la jumatate a plafonului de carburanti.

Potrivit comunicatului, de la decizia de reducere a plafonului va fi execptat consumul de carburanti aprobat pentru activitatile operative de inspectie la vama si garda financiara, pentru activitatile de transport valori, pentru serviciile de ambulanta si SMURD, pentru activitatile specifice de interventie desfasurate de institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, pentru transportul persoanelor private de libertate, precum si pentru transportul elevilor cu microbuze scolare.

Boc a precizat totodata ca reprezentantii statului in consilii de administratie din companii la care statul este actionar minoritar vor fi obligati sa isi doneze indemnizatiile intr-un fond de solidaritate, in caz contrar urmand sa fie demisi.