"Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final? Cresterea TVA va avea ca efect majorarea preturilor si, implicit, scaderea vanzarilor, astfel ca va creste somajul", a declarat, vineri, agentiei Mediafax Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks.

Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, crede ca majorarea TVA va face ca "toata lumea" sa aiba de suferit.

"Puterea de cumparare va scadea si economia nu se va mai revigora niciodata. Mai degraba s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, si nu prin majorarea lor. Va fi o frana pentru incercarea de relansare si o noua lovitura data economiei", a adaugat Anastasiu.

La randul sau, directorul general al transportatorului de marfa Unifetrans, Constantin Pestrea, spune ca aceasta masura va afecta in aceeasi masura atat companiile, cat si populatia si arata "in ce hal" este situatia tarii.

"Niciun stat din jurul nostru nu a ridicat cota de TVA atat de mult, si nici nu s-au gandit sa taie salariile bugetariilor sau pensiile. Vom fi cu totii afectati. De exemplu, clientul nostru Lafarge Medgidia a oprit transportul de calcar pana la 20 iulie. Intr-o economie care nu produce nimic, nu avem ce transporta", a afirmat Pestrea.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSI), Dragos Frumosu, considera ca piata produselor alimentare se va diminua cu pana la 40%. El a adaugat ca efectele vor fi inchiderea unei parti importante din societatile de profil, care va determina cresterea ratei somajului.

De asemenea, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede ca majorarea TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu sa se inchida si sa creasca preturile.

"Efectul este simplu. Oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere, 25% dintre firme vor ceda si somajul si preturile vor creste. Nu se va reusi decat distrugerea firmelor care au reusit sa supravietuiasca pana acum si reducerea sumelor incasate la bugetul de stat", a afirmat Caruz.

Si Romulus Dascalu, presedintele federatiei din domeniul bauturilor spirtoase, Garant, apreciaza ca vom asista la o explozie a preturilor.

"Va fi o inflatie de circa 10% si vor creste preturile la toate alimentele si toate serviciile. Vor fi falimente, mai ales in randul firmelor mici si mijlocii", a spus Dascalu.

Presedintele companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels, Paul Marasoiu, apreciaza ca si in turism efectul va fi dramatic.

"Mi-e teama ca vom asista la un regres si mai dramatic decat am inregistrat pana acum, in perioada crizei. Preturile vor creste considerabil. In opinia mea, masura propusa initial, de reducere a pensiilor si a salariilor, ar fi avut efecte negative mai reduse si pe durata mai scurta", a adaugat Marasoiu.

Si secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Romania, Radu Dinescu, considera ca investitorii straini vor ocoli Romania si afirma ca unul dintre efectele majorarii TVA va fi scaderea salariilor angajatiilor.

"Cresterea TVA-ului nu ar trebui sa ne afecteze, dar pentru ca nu ni se ramburseaza la timp vom avea probleme si mai mari. O alta problema este ca acel TVA crescut care nu poate fi decontat de persoanele fizice va reduce consmul, deci vor fi mai putine persoane care se vor plimba mai putin. Costurile crescute vor taia din salariile angajatilor, cu alte cuvinte ce taie statul vom taia noi din salarii", a spus Dinescu.

Curtea Constitutionala a decis vineri ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau printre altele scaderea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

In aceste conditii, Executivul a decis sambata majorarea TVA de la 19% la 24%.