Romania si Bulgaria au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, iar statele membre au dreptul sa impuna restrictii temporare asupra accesului pe piata muncii, in relatia cu aceste doua tari.

Desi unele state au ridicat aceste restrictii, Malta a optat sa le mentina, romanii si bulgarii avand nevoie de un permis de munca in aceasta tara.

Liber la munca in Malta? Emil Boc i-a cerut sprijin presedintelui maltez pentru ridicarea restrictiilor

Dar arhipelagul permite accesul romanilor si bulgarilor in posturi care necesita calificari superioare sau experienta ori in domenii in care inregistreaza un deficit de muncitori maltezi. Restrictii similare raman in aplicare in Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie.

Cand vom munci liber in Germania, Olanda sau Marea Britanie?

La inceputul acestei luni, toate restrictiile impuse statelor care au aderat la Uniune in 2004 au fost anulate.

Desi a obtinut dreptul exclusiv de a invoca o clauza de slavgardare, in tratatul sau de aderare, impunand restrictii pe piata muncii pentru cetatenii tuturor statelor membre ale Uniunii, Malta nu a avut nevoie sa declanseze acest mecanism, pentru ca amenintarea unei "invazii" a sicilienilor, "care sa le ia locurile de munca maltezilor" nu s-a materializat. Potrivit unui purtator de cuvant al Guvernului, la inceputul lui aprilie, in Malta munceau peste 5.000 de cetateni ai altor state europene.

Elvetia prelungeste restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pentru inca trei ani

Tendinta, in restul tarilor Uniunii, este similara. Nu au fost raportate "invazii" ale pietelor de munca, de la valul de aderare din 2004 si pana in prezent, lucratorii preferand sa munceasca in apropiere de casa.