In Portugalia, una dintre tarile cu cele mai bogate rezerve de aur in perspectiva istorica, numarul magazinelor de bijuterii, in cadrul carora functioneaza si buticuri care cumpara aur, a crescut cu 29% anul trecut fata de 2010, potrivit unui raport al Parlamentului de la Lisabona, citat de Bloomberg. 

In primul trimestru al acestui an, in fiecare zi s-au deschis in medie doua astfel de magazine, se spune in raport. In prezent, acestea au inceput sa se inchida, din moment ce majoritatea eventualilor clienti si-au epuizat deja "rezervele" de aur si bijuterii. 

"Afacerile au devenit din grozave groaznice in numai cateva luni. Tristul adevar este ca majoritatea clientilor si-au vandut deja toate inelele din aur", a declarat pentru Bloomberg Luis Almeida, care a fost nevoit sa inchida un magazin de aur din Lisabona, detinut de familia sa timp de mai bine de 40 de ani. 

Oferta de aur reciclat, care reprezinta si bijuterii topite, a scazut in primul trimestru cu 8% fata de nivelul din ultimele trei luni ale anului trecut, la 391,5 tone, potrivit unui raport al World Gold Council.  Cererea totala pentru aur a coborat cu 5% in primele trei luni ale anului comparativ cu intervalul corespunzator din 2011, la 1.097,6 tone. In trimestrul al doilea, cererea pentru aur a coborat mai abrupt, cu 7,1%, la 990 de tone, cu o scadere de 23% in zona investitiilor si un declin de 15% pe piata bijuteriilor din aur. 

Pretul aurului cu livrare imediata a crescut anul trecut pe piata londoneza cu 10% si a atins pe 6 septembrie un record istoric de 1.921,15 dolari pe uncie. Cotatia a coborat cu 17% de atunci si se tranzactiona miercuri la Londra la sub 1.600 dolari pe uncie. 

Miscarile din piata par sincronizate cu momentele cand guvernul portughez a crescut taxele si a redus cheltuielile publice pentru a respecta conditiile cuprinse in acordul de finantare externa de 78 miliarde euro obtinut in 2011 de la UE si FMI.

Portugalia este cel de-al treilea stat din zona euro care a solicitat ajutor extern in ultimii 3 ani, dupa Grecia si Irlanda in 2010. 

"Atunci am inceput sa vand aurul pe care il aveam (...) Nu mai avem aur, sa ne salveze si luna asta, sa nu fim dati afara din casa. Toti cei pe care-i stiu au probleme, pana si magazinele de aur sunt goale pentru ca nimeni nu mai are nimic de vandut", comenteaza Paulo Oliveira, 46 de ani, din Lisabona, care muncea in constructii pentru un salariu de 800 euro pe luna si si-a pierdut locul de munca in iulie. 

Exporturile de aur ale Portugaliei au crescut de peste cinci ori in ultimii trei ani, de la 102,1 milioane euro in 2009 la 519,4 milioane euro anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica de la Lisabona. 

Traderii de profil din Portugalia se plang acum ca profiturile sunt erodate de concurenta prea dura de pe piata. 

"Parca sunt sapte caini pe un os", spune proprietarul unui magazin de aur din centrul Lisabonei, intr-o zona unde acum un secol functionau topitorii care prelucrau aurul adus din Brazilia in secolele XVIII si XIX. 

Banca centrala a Portugaliei are cele mai mari rezerve de aur din zona euro raportat la Produsul Intern Brut, cea mai mare parte din cantitatile de metal fiind acumulate in perioada dictaturii lui Antonio de Oliveira Salazar (1932-1968).  Legislatia impiedica finantarea bugetului de stat cu bani obtinuti prin vanzarea rezervelor de aur. 

"Cantitatile de pe piata au fost deja topite, iar populatia este mai putin dispusa sa-si vanda bijuteriile din cauza scaderii preturilor", spune Nikos Kavalis, analist la Royal Bank of Scotland, care anticipeaza ca pretul aurului va scadea la 1.250 dolari pe uncie pana in 2015.  In Portugalia, rata somajului a urcat in trimestrul al doilea la 15%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro.

Sursa: Mediafax