De asemenea, institutiile de credit considera ca este necesara o perioada de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.

"Proiectul de ordonanta pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar supus dezbaterii publice in data de 27.01.2014 de Ministerul Finantelor Publice (MFP), care vizeza inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si credit, se afla in analiza institutiilor de credit, opinia comunitatii bancare urmand sa fie remisa MFP pana la incheierea perioadei oficiale de consultare publica", a mai spus presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.

Visa: Trebuie analizate toate efectele reducerii comisioanelor pentru platile cu cardul

Autoritatile trebuie sa ia in calcul si sa analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri "drastice si bruste" a comisioanelor interbancare pentru platile cu cardul prin legislatie, astfel incat sa nu impacteze negativ investitiile in tehnologiile de plata si utilizarea cardurilor, potrivit Visa.

"Pentru a crea un cadru favorabil utilizarii extinse a platilor electronice, este esential ca toti jucatorii din industria platilor sa poata opera si sa concureze in conditii egale. Acest lucru este vital pentru a asigura continuarea investitiilor si a inovatiei, care vor oferi diversitatea optiunilor, confortul si securitatea pe care consumatorii si comerciantii le asteapta si le pretind in mod justificat", se arata intr-un comunicat al Visa Europe.

Potrivit Visa, comisioanele interbancare joaca un rol esential in echilibrarea sistemului de plata pentru toate partile implicate, de la detinatorii de carduri, comercianti pana la bancile emitente si acceptatoare, dar si in stimularea folosirii platilor electronice. 

"Fiecare piata este unica si flexibilitatea in stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare in Europa ar trebui sa permita incurajarea optiunii de plata potrivite pentru fiecare piata in parte, in special pe pietele unde nivelul de dezvoltare a platilor electronice este intr-un stadiu incipient", se spune in comunicat. 

Compania aminteste ca Romania are in prezent cel mai scazut nivel de penetrare a cardurilor din Europa, de 7% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei, fața de media europeana de 30%. Totodata, se situeaza pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste nivelul economiei subterane, cu 28% din PIB.  "Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere puternica a utilizarii platilor electronice si este evident faptul ca romanii sunt foarte deschisi sa accepte inovatia in domeniul platilor, beneficiind astfel de confort si securitate sporite", apreciaza reprezentantii Visa.

MasterCard: Reducerea comisioanelor interbancare ar putea mari costurile platite de consumatori

"Salutam initiativa autoritatilor de a stimula cresterea utilizarii mijloacelor de plata electronice in Romania, insa preocuparea noastra este sa evitam transferul unor costuri la posesorii de carduri. Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, in schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice", a declarat intr-un comunicat Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru Romania si Moldova.

Guvernul va limita comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.

"In plus, diminuarea veniturilor pentru institutiile financiare va avea ca efect direct incetinirea ritmului de investitii in infrastructura, impiedicand dezvoltarea sistemului de plati electronice in Romania, ce reprezinta in jur de 5% din totalul platilor", a mai spus Vladimirescu.

Ministerul Finantelor aminteste ca la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede ca, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.