Draghi a precizat ca, in conformitate cu noul program "tintit" de operatiuni de refinantare pe termen lung (TLTRO II), credite pe patru ani vor fi oferite la dobanda de baza a BCE, care tocmai a fost redusa joi la nivelul zero, iar bancile care acorda cele mai multe credite ar putea beneficia si de un discount.

"Bancile vor plati dobanda de refinantare in momentul licitatiei - care acum este zero - si ar putea chiar beneficia de o reducere in functie de volumul creditelor pe care le acorda", a anuntat Draghi, potrivit Agerpres.

In paralel, BCE a redus joi dobanda la depozite pana la minus 0,4%, ceea ce sugereaza ca, practic, va plati bancile sa imprumute de la BCE pentru a stimula cresterea si inflatia.

"Volumul fondurilor pe care o banca le poate imprumuta este legat de volumul creditelor pe care le au in bilant. Astfel ca o banca foarte activa in acordarea de credite in economia reala poate imprumuta mai mult decat o banca concentrata pe alte activitati", a concluzionat Draghi.

De asemenea, BCE a anuntat joi ca, incepand din luna aprilie a acestui an, achizitiile sale lunare de obligatiuni vor fi majorate de la 60 pana la 80 de miliarde de euro.