De departe, cel mai laudat a fost sistemul despre care inventatorul lui spune ca poate depista patru tipuri de cancer: de san, ovarian, de prostata si gastro-intestinal.

Dispozitiviul, care ar putea fi confundat usor cu un ac de cusut, se introduce in eprubeta de sange si in sase minute afiseaza rezultatul. Spre deosebire de markerii tumorali pe care ii folosim in prezent, acesta depisteaza boala cand inca se mai poate face ceva.

Revolutionar ar putea fi si dispozitivul care odata montat la teava de esapament a masinii descompune fumul in cel putin 12 substante.

"El scoate in continuare substantele care se afla in gazele de esapament, dar legaturile chimice ale substantelor sunt distruse, iar fumul nu mai exista", explica inventatorul Dumitru Panculescu.

Medalie de aur a primit si Remi Radulescu, din Timisoara, care a inventat un nou joc: hipball. Adica un fel de handbal calare. Dar, oricat de sclipitoare ar fi toate aceste idei, putini se incumeta sa le finanteze. Pe piata americana, un patent este in jur de 20.000 de dolari, iar pe piata europeana un patent pe 5 ani in tot spatiul 100.000 de euro.

Din fonduri structurale, se poate acum ca o firma privata mica sa transpuna o idee in bussiness. Din pacate, este zona unde avem cele mai putine propuneri.

"Probabil 5% dintre inventii au potential de piata, deci exista un risc foarte mare. Oamenii de afaceri trebuie sa aiba curaj", spune Adrian Curaj, presedintele ANCS.

"El pune la bataie niste bani si mai bine merge pe un drum batut de altii", spune la randul sau Valentin Cismaru, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Aici ar trebui in primul rand sa intervina autoritatile. Altfel, vom ramane cunoscuti in teorie si niste necunoscuti in practica.