CJUE subliniaza faptul ca autoritatile mentionate sunt obligate, pe de o parte, sa se asigure ca programul de stimulare respecta criterii obiective nediscriminatorii si, pe de alta parte, sa faca publice in special evaluarile terapeutice care privesc respectivul program.

Directiva privind medicamentele de uz uman1 interzice posibilitatea ca, in cazul in care medicamentele sunt promovate unor medici sau farmacisti, persoanelor in cauza sa li se furnizeze, ofere sau promita avantaje pecuniare sau beneficii in natura.

In vederea reducerii cheltuielilor publice din domeniul medicamentelor, autoritatile nationale responsabile cu sanatatea publica in Anglia si in Tara Galilor au pus in aplicare un sistem de stimulente financiare pentru ca medicii sa prescrie pacientilor lor anumite medicamente, mai ieftine decat altele care apartin aceleiasi clase terapeutice.

Cu toate acestea, faptul de a alege un medicament mai ieftin a carui substanta activa este diferita ar putea, in anumite cazuri, sa aiba consecinte negative pentru pacient. In prezenta cauza, discutia priveste in principal prescrierea de statine, substante care servesc la reducerea colesterolului.