"Toti am fost de acord ca imediat ce vor fi disponibile rezultatele auditului bancilor, Spania trebuie sa faca cerere cat mai repede. Spania va face cererea in curand", a spus Merkel reporterilor la Los Cabos, scrie Bloomberg.

Liderii zonei euro au aprobat recent Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea si restructurarea bancilor.

Cancelarul a adaugat ca toata lumea stie ca bancile care nu sunt capitalizate corespunzator sunt o sursa de turbulente si de risc pentru economie. Merkel a vorbit in ultima zi a reuniunii G20, marcata de problemele financiare din Europa, relateaza Mediafax.

Costul imprumuturilor Spaniei a depasit nivelul de 7%, dincolo de care Grecia, Irlanda si Portugalia au fost nevoite sa ceara sprijin financiar din partea UE si a FMI.

Pe de alta parte, o sursa din delegatie Spaniei, citata de presa spaniola, a relatat ca premierul Mariano Rajoy a cerut la o intlnire cu usile inchise a G20 ca zona euro sa infiinteze o uniune bancara si financiara, pentru a opri spirala crizei datoriilor.

"Mariano Rajoy a cerut liderilor G20 ca zona euro sa adopte urgent un plan rapid si specific, de creare a uniunii bancare si financiare", a aratat sursa. Potrivit Spaniei, sistemul financiar al regiunii ar trebui subordonat unei singure persoane.

De asemenea, ar trebui creat un fond de garantare a depozitelor bancare, pentru sustinerea restructurarii institutiilor financiare. Rajoy considera ca in caz contrar nu va putea fi refacuta increderea investitorilor financiari internationali.