In urma cu o luna, Guvernul a aprobat programul "Case de locuit in zonele afectate de calamitatile naturale din anul 2010", prin care statul va asigura materiale pentru reconstructia sau repararea locuintelor de catre proprietari, in regie proprie sau prin prestatori specializati.

Finantarea programului se asigura prin bugetul de stat, iar Agentia Nationala pentru Locuinte va achizitiona, centralizat, materialele destinate reconstruirii sau repararii caselor.

Casele care vor fi construite in zonele afectate de calamitati vor avea doua camere, la un regim de inaltime parter si o suprafata construita de 60,5 mp, respectiv suprafata utia de 47,5 mp, conform proiectului tehnic elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

De asemenea, Guvernul estimeaza ca va primi o suma limitata la 24,5 milioane euro de la Uniunea Europeana pentru pagubele produse de inundatiile din acest an, deoarece alte state europene au inregistrat pierderi mai mari, a declarat, miercuri, ministrul Administratiei, Vasile Blaga.

El a aratat ca fondurile disponibile totalizeaza aproximativ un miliard euro la nivelul intregii Uniuni Europene, iar Polonia a raportat deja pagube de peste 2,2 miliarde euro.

"Initial, daca am fi mers pe «catastrofa regionala», puteam obtine fonduri mai mari, dar, din pacate, au fost inundatii şi in Franta in primavara, iar cea mai mare parte din suta de milioane de euro care este la pozitia respectiva o iau Franta şi Polonia pentru primele inundatii. Aceste praguri se stabilesc exact la inceputul fiecarui an, pentru fiecare stat. Pentru Romania, Comisia Europeana a stabilit pragul de 787,935 milioane euro pentru anul 2010, variabil in functie de PIB. Sigur depasim acest prag, dar avand in vedere criteriul şi faptul ca la «dezastru major» UE acorda 2,5% din suma de 787 milioane, iar pentru ce depaseste 787 milioane se acorda 6%, noi credem ca vom primi aproximativ 24,5 milioane euro de la UE", a spus Blaga, potrivit Mediafax.

Pagubele produse de inundatiile din acest an au fost calculate de Guvern la 867 milioane euro.