Ministrii finantelor din zona euro se intalnesc joi dupa-amiaza la Bruxelles, in paralel cu summit-ul liderilor UE, pentru o noua evaluare a situatiei bugetare a Greciei. Guvernul elen a implementat toate masurile semnificative de austeritate stabilite ca preconditii pentru obtinerea noului acord de "bailout". 

Parlamentul elen a aprobat miercuri seara reducerea cheltuielilor din sistemul sanitar, ultima dintre cele peste 30 de preconditii impuse de guvernele zonei euro inainte de aprobarea unui nou pachet de imprumuturi. 

Ministrii reuniti la Bruxelles pentru evaluarea masurilor implementate de Grecia nu sunt insa pregatiti sa semneze acordul si vor amana decizia pana la finalizarea schemei de restructurare a datoriilor Atenei catre creditorii privati, au afirmat sursele citate. 

"Astazi va fi doar un exercitiu de inventar, se va verifica daca Grecia a facut tot ce trebuie si se vor asigura ca toate elementele sunt la locul lor. Semnalele de pana acum arata ca Grecia a facut destul. Insa va mai dura ceva timp pana cand ministrii vor semna sau pana cand vor fi distribuite noi fonduri", a afirmat un oficial european care participa la pregatirea documentelor pentru sedinta ministrilor de finante. 

Ministrii finantelor din zona euro au programat o noua intalnire pentru 12 martie, dupa ce se va fi incheiat conversia de obligatiuni menita sa reduca datoria Greciei spre nivelul de 120% din PIB pana in anul 2020, de la 160% din PIB in prezent, informeaza Mediafax.

Presedintele grupului de lucru al ministrilor finantelor din zona euro, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri ca Grecia va incasa probabil prima transa din cel de-al doilea pachet de finantare externa cel tarziu pe 20 martie, daca Atena respecta toate preconditiile. 

Citeste si:

Decizie istorica pentru UE. Liderii europeni semneaza Tratatul de guvernanta fiscala, dar “imblanzesc” sanctiunile aplicate statelor care il incalca