Dexia, creditor franco-belgian specializat in credite catre primarii si autoritati locale, a devenit marti prima banca din zona euro care a necesitat interventie guvernamentala pentru a evita falimentul in urma crizei datoriilor de stat din zona euro. 

"Toata lumea a fost de acord ca principalul motiv de ingrijorare ar fi evenimentele ingrijoratoare de pe pietele financiare, care ar putea escalada intr-o criza bancara", a declarat ministrul german al finantelor, Wolfgang Schaeuble (foto), intr-o conferinta de presa sustinuta la incheierea reuniunii de la Luxemburg a ministrilor finantelor din zona euro. 

Probabilitatea tot mai ridicata a intrarii Greciei in faliment in urmatoarele luni a alimentat temerile privind o criza bancara in Europa, care ar agrava conditiile economice internationale si ar afecta serios sistemul financiar global.

Comisarul european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn, a declarat marti pentru Financial Times ca ministrii finantelor, care au respins pana acum orice recapitalizare concertata a bancilor, s-ar putea razgandi deoarece situatia impune masuri urgente.  

La randul sau, ministrul britanic al finantelor, George Osborne, a declarat la Luxembourg ca a simtit o ingrijorare tot mai profunda in randul colegilor sai. 

"Bancile din zona euro trebuie consolidate. Trebuie sa reflectam realitatea situatiei din zona euro si trebuie sa luam in calcul realitatea riscurilor suverane percepute de piete. Si asta necesita mai mult capital in bancile din zona euro", a spus oficialul britanic.