"Board-ul FMI a ales-o astazi (marti, n.r.) pe Christine Lagarde ca director general al Fondului si presedinte al board-ului director pentru un mandat de cinci ani, incepand cu 5 iulie 2011", a anuntat FMI printr-un comunicat.

Mandatul de cinci ani al noul sef al FMI incepe din 5 iulie.

Lagarde si-a asigurat postul dupa ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia si Rusia, i-au sustinut candidatura. Statele Unite au anuntat, de asemenea, sprijinul pentru Lagarde inaintea sedintei de marti a celor 24 de membri ai board-ului director.

Singurul contracandidat pentru postul de sef al FMI a fost Agustín Carstens, guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului.

Postul de director general este vacant de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, respinse de fostul oficial.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat. Cine ii ia locul

Ce efecte are arestarea lui Strauss-Kahn asupra programelor financiare pe care FMI le deruleaza in Europa?

Cine este Christine Lagarde?

Foarte respectata la Paris, dar si de omologii sai din G20 si din zona euro , Lagarde a condus o firma de avocatura importanta din Chicago, inainte de a intra in politica franceza, in urma cu sase ani.

Ea s-a ocupat de comertul international si agricultura, inainte ca presedintele Nicolas Sarkozy sa o numeasca ministru de Finante, in 2007.

Lagarde a fost criticata dur pentru mai multe gafe, dar a reusit sa straluceasca pe fondul crizei financiare din 2008, cand a depus eforturi pentru un raspuns european coordonat.

In varsta de 55 de ani, ea este cunoscuta ca fiind foarte muncitoare, directa si un negociator abil. In 2009, revista Forbes a clasat-o pe locul 17 in topul celor mai influente femei din lume, in timp ce Financial Times a desemnat-o drept cel mai bun ministru de finante din UE.

Lagarde a avut, insa, si ea propriile probleme legale. Un procuror francez a avertizat recent ca o va ancheta pentru abuz de putere, intr-un proces din 2008, in care a fost implicat fostul politician si om de afaceri Bernard Tapie, legat de vanzarea Adidas de catre Credit Lyonnais in 1993.