Varujan Vosganian a declarat, joi, in discursul tinut la un workshop organizat la Camera de Comert si Industrie Prahova, ca statul trebuie sa isi reduca rolul de actor si sa isi intareasca rolul de arbitru, iar in acest context, cu unele exceptii, toate marile companii la care statul este actionar majoritar vor fi privatizate, transmite Mediafax.

"A venit momentul sa facem curat in ceea ce priveste proprietatea economica a statului. Statul nu mai trebuie sa fie actor. Modul in care statul a fost in acelasi timp supraveghetor si actor a fost daunator; fie s-au tolerat deficientele, fie a fost folosit pretul mai mare ca sa acopere ineficienta, fie au fost folosite la granita dintre interesul public si interesul privat tendinte daunatoare pentru interesul public, fie comunitatile respective au ramas in urma in ceea ce priveste cerintele de mediu si cerintele ecologice, toate acestea ne arata ca daca vrem cu adevarat sa incheiem tranzitia in domeniul economic ea nu se poate incheia decat in clipa in care rolul statului ca actor economic va inceta. Eu nu vorbesc niciodata despre reducerea rolului statului in economie, ci despre redimensionarea rolului statului in economie. Statul trebuie sa se reduca din rolul de actor economic, dar trebuie sa-si sporeasca rolul ca garant al liberei competitii si al proprietatii. Nu trebuie sa retraga, ci trebuie sa se reorienteze catre a fi arbitru, a fi normator al pietii economice", a spus ministrul Economiei in discursul tinut in fata catorva zeci de oameni de afaceri din Prahova.

In acest context, oficialul a afirmat ca, exceptand unele companii energetice mari, toate celelalte companii la care statul este actionar majoritar vor fi privatizate, el propunandu-si ca acest lucru sa se intample "in viitorul mediu", respectiv in mandatul sau.

"Cu exceptia unor unitati din domeniul energetic si le si numesc: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, poate si retele de transport - Transgaz, Transelectrica - cu exceptia, poate, a unor cai ferate cum ar fi CFR Calatori pe anumite tronsoane si cum ar fi unele componente ale industriei de aparare, toata industria de stat trebuie privatizata fara niciun fel de retinere", a spus Vosganian.

El a adaugat ca statul trebuie sa ramana cu "capacitatea de a dispune de unele unitati economice care in unele situatii economice exceptionale sa poata echilibra sistemul".

Ulterior, intrebat care ar fi companiile la care statul detine pachetul majoritar si pe care ar trebui sa le privatizeze, ministrul Economiei a spus ca printre acestea se numara CFR Marfa, Oltchim, Cuprumin, Remin Baia Mare, intreprinderile de avioane de la Craiova, santierele navale de la Mangalia, Fortus Iasi, Aversa Bucuresti si altele.

Intrebat daca si-a propus un termen limita pentru privatizarea acestor companii, ministrul Economiei a raspuns ca, daca in ceea ce priveste privatizarile iti propui un termen si eventualii cumparatori afla de existenta acestui termen limita, atunci vor astepta pana la scadenta, pentru a plati cat mai putin.

"Eu imi propun ca, pe perioada mandatului meu, care ar putea fi intr-o anumita ipoteza de optimism moderat chiar de patru ani, sa indeplinesc acest obiectiv in ceea ce priveste Ministerul Economiei", a precizat Varujan Vosganian.