"Cu siguranta statul roman va plati. Exista un contract valabil, oricine se poate indrepta in instanta impotriva statului si sa castige intr-un asemenea tip de contract. Prin urmare, ne asteptam la un proces din partea Rosia Montana (RMGC - n.r.)", a spus Nita. 

Intrebat ce a dorit sa spuna prin afirmatia "cu siguranta statul roman va plati" si cat ar putea plati, Nita si-a nuantat declaratia, spunand ca a vrut sa spuna ca statul va fi dat in judecata. 

"Nu pot sti eu cu siguranta, depinde ce va stabili instanta. Eu nu sunt instanta. Cu siguranta ne va da in judecata, ca sa fiu mai clar", a spus Nita. 

Constantin Nita a mai spus ca, in cazul unui proces, ministerul va apela la o casa de avocatura deoarece ar putea fi vorba despre un proces international. 

"In general, apelam la o casa de avocatura. Fiind un proces, probabil international, va trebui sa apelam la o casa de avocatura, evident. Dar, sa vedem legea minelor in ce varianta va iesi, sa vedem daca Mediul va da autorizatie. Sunt niste variabile pe care trebuie sa le luam in considerare", a mai spus Nita. 

Intrebat daca a avut intalniri si discutii in ultima perioada cu reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation, Constantin Nita a spus ca nu.

Compania canadiana Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana, potrivit publicatiei canadiene The Globe and Mail.