"Faptul ca am cuprins in Memorandum (convenit cu Fondul Monetar International-n.r.) intentia foarte clara de a reduce contributiile de asigurari sociale cu o valoare semnificativa, de 5%, de la 1 iulie este un angajament politic pe care-l vom indeplini", a spus premierul in sedinta de guvern.

El a aratat ca aceasta masura va fi luata deoarece este benefica.

"Sigur ca nu e usor, dar tot ce am promis pana acum, am facut, si vom face si reducerea CAS, pentru ca este o masura buna, corecta pentru economie si e un angajament politic foarte clar", a mai spus Ponta.

Si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat, marti seara, ca reducerea CAS in a doua jumatate a anului viitor cu 5% "este un angajament clar, ferm, nu o promisiune", dar a evitat sa precizeze daca si-ar da demisia in cazul ratarii acestui obiectiv.

"Impozitarea muncii, din contra, scade. Nu stiu daca plateste mai mult pentru functionarea statului, poate indirect, prin cumpararea de produse, de servicii care au impozite mai mari in ele ... dar, din contra, invers, i se vor reduce cotele de contributii sociale", a spus Chitoiu.

Ulterior, ministrul Finantelor a fost intrebat din nou daca, de la 1 ianuarie, un angajat cu un salariu mediu va plati prin toate formele prevazute in urma masurilor anuntate dupa negocierile cu FMI mai mult pentru functionarea statului sau mai putin.

"Normal ca va plati mai mult indirect, am spus, pentru ca aceste impozite si taxe se regasesc parte din ele in costuri, in preturi. Dar acum, ca sa facem o evaluare cat plateste din salariu in plus, nu se poate face o evaluare. Asta este o intrebare ipotetica", a continuat Daniel Chitoiu.

Ministrul Chitoiu a fost intrebat si daca s-a negociat cu FMI o tinta a inflatiei ca urmare a impactului pe care il va avea cresterea accizelor. "Toate majorarile de accize si indexarea si cei 7 eurocenti au ca impact in inflatie o crestere cu 0,2 puncte procentuale", a raspuns ministrul.

"Tinta de inflatie (totala, n.r.) a fost discutata cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, pentru ca este apanajul si gestiunea politicii monetare a BNR. Este stabilita si este prevazuta in acord", a precizat Chitoiu.

Luni seara, la finalul negocierilor cu Fondul Monetar International, premierul Victor Ponta a anuntat ca nivelul contributiilor de asigurari sociale va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, daca Guvernul va identifica pana la 1 iulie toate resursele care sa permita compensarea integrala a efectelor acestei masuri.

El a aratat ca reducerea CAS este un angajament politic asumat in numele Guvernului si al coalitiei de guvernare si a prezentat ca sigura aceasta diminuare.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat ca impactul financiar generat de reducerea CAS este calculat, pentru un interval de cinci luni din al doilea semestru al anului viitor, la doua miliarde lei.

El a precizat totodata ca reducerea CAS este prevazuta sa fie aplicata la angajator, asa cum a fost anuntat anterior.

Reducerea CAS nu este cuprinsa in proiectia bugetara pe 2014 pentru ca au fost prioritare salariile, pensiile si investitiile publice, iar orice relaxare a taxarii muncii trebuie insotita de largirea bazei si masuri fiscale de compensare, a declarat marti seful misiunii FMI, Andrea Schaechter.