"Romania are o crestere economica solida. Pentru acest an prognozam o crestere de 4,2%, iar pentru 2017, 2018 si 2019 estimam o imbunatatire a acestui indicator la 4,5%, in medie, anual", a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, potrivit Agerpres.

Potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Nationala de Prognoza, in 2016 PIB-ul Romaniei va creste cu 4,2%, in 2017 cu 4,3% iar in 2018, cu 4,5%.

Pe de alta parte, institutiile financiare internationale au revizuit in scadere estimarile privind avansul economiei romanesti pentru 2017 si 2018.

Referitor la acest aspect, ministrul Finantelor a explicat ca "de regula, prognozele institutiilor internationale sunt putin mai pesimiste, pentru un moment atat de indepartat". "O prognoza acum pentru anul urmator are multe necunoscute. Prognozele noastre, ale CNP, beneficiaza de mai multe elemente. Noi avem aceasta institutie, CNP, care stie toate specificitatile economiei romanesti. Este normal sa fie un asemenea gap (diferenta -n.r.) dar cred ca pe parcursul acestui an se va micsora", a explicat Dragu.

Banca Mondiala a anuntat recent ca si-a redus semnificativ estimarile privind evolutia economiei romanesti in urmatorii doi ani, cand PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca cu 3,7% respectiv 3,4%, cu 0,4 puncte procentuale respectiv 0,6 puncte procentuale mai putin decat se estima in luna ianuarie.

Totodata, la inceputul lunii trecute, Comisia Europeana anunta ca ritmul de crestere al economiei romanesti va incetini in 2017 la 3,7%.

Si FMI a avertizat ca varful de crestere economica inregistrat in acest an de Romania va fi urmat in 2017 de o incetinire pana la 3,6%.