"La 20 de zile lucratoare rezulta in martie un plus de 5% fata de perioada similara a anului 2016. Colectarea la 21 de zile din martie 2017 fata de toata luna martie 2016, deja nivelul a depasit luna martie din 2016. La 21 de zile, pe total trimestru I 2017, se depaseste nivelul de colectare cu 20 milioane lei. Tot ce se va incasa, contoriza pe ultimele 2 zile de incasare inseamna peste nivelul din trimestrul I 2016", a explicat Stefan.

Ministrul Finantelor a aratat ca executia bugetara pe primele doua luni ale acestui an s-a incheiat intr-un echilibru caracterizat intr-un usor excedent, 397 de milioane, care reprezinta 0,05% din PIB.

Cheltuielile bugetare de 34,5 miliarde au scazut cu 0,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, diminuandu-se si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB. Cheltuielile de personal au crescut cu 13,3%, cheltuielile cu bunurile si servicii s-au redus cu 5,1%”, a spus Viorel Stefan, precizand ca toate cifrele privind executia bugetara pe primele doua luni ale anului se gasesc pe site-ul Ministerului de Finante.

Ministrul Finantelor a adaugat ca buffer-ul ministerului pe care il conduce este peste necesar, iar soldul din Trezorerie este la un nivel "fara precedent”.

"Buffer-ul este supradimensionat pentru asigurarea a 4 luni. La acesta se adauga faptul ca soldul in Trezorerie este la un nivel fara precedent. Sa va uitati cu atentie la emisiunile din ultima perioada de la Ministerul de Finante, unde investitorii vin si la randamente mai mici. Toate acestea dau credibilitate Romaniei si o fac o destinatie atractiva pentru investitori, in ciuda tuturor spuselor corului de bocitoare, care in fiecare zi ne spun ca nu va fi bine", a declarat Viorel Stefan.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, atrage atentia, insa, ca Guvernul este inca departe de tinta de crestere a incasarilor bugetare cu 31 miliarde lei in acest an.

Un avans de doar 20 de milioane de lei in primele trei luni ar insemna ca Executivul este departe de estimarile initiale, a subliniat Dumitru, citat de News.ro.

”Guvernul a estimat un avans de 13,9% al incasarilor bugetare in acest an, adica un plus de 31 miliarde lei fata de anul trecut. Chiar daca, in viitor, va incasa cat a estimat, este foarte greu de crezut ca va recupera minusul inregistrat dupa primele doua luni”, a declarat Dumitru.

Executia bugetului general consolidat pe lunile ianuarie si februarie an s-a incheiat cu un excedent de 397,1 milioane de lei, reprezentand 0,05% din PIB, in scadere fata de perioada similara a anului trecut, cand executia bugetara a consemnat un excedent de 788,1 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Totodata, veniturile bugetului general consolidat, pentru primele doua luni, in suma de 34,9 miliarde lei, reprezentand 4,3% din PIB, au fost cu 1,4% mai mici, in termeni nominali, fata de perioada similara a anului precedent.