"Daca pachetul este respins, ipoteza la care nimeni nu se asteapta, atunci preconditiile nu vor mai fi indeplinite pentru FMI, UE si pentru tarile zonei euro, de a debloca urmatoarea transa din ajutor", a declarat Schaeuble pentru ziarul Bild am Sonntag.

Atena are nevoie inainte de jumatatea lunii iulie de cea de-a cincea transa, de 12 miliarde euro, din finantarea externa de 110 miliarde euro contractata anul trecut de la UE si FMI, pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata).

Ultima sansa pentru Grecia

Parlamentul elen va dezbate miercuri si joi masurile de austeritate propuse de guvern, de 6,5 miliarde euro pentru acest an si 22 miliarde euro pentru perioada 2012-2015, necesare pentru a reduce deficitul bugetar si a obtine noi imprumuturi de la UE si FMI. Din pachetul legislativ promis de guvern institutiilor financiare internationale fac parte si masuri de accelerare a programului de privatizare prin care statul vrea sa atraga 50 miliarde euro in urmatorii cinci ani, spre reducerea datoriei publice.

Principalul partid de opozitie din Grecia va respinge planul de austeritate. Se prabuseste statul elen?

Starea economiei Romaniei comparativ cu cea a Greciei, tara care nu se descurca fara ajutor extern

"Facem tot posibilul sa prevenim agravarea crizei, dar trebuie sa fim pregatiti pentru orice (...) Sunt increzator ca se va gasi o majoritate in parlamentul grec pentru masurile de austeritate", a mai spus ministrul german.

Premierul Papandreou este sustinut in parlament de o majoritate de 155 de voturi, din totalul de 300, care ar putea fi subtiata si mai mult duoa doua "dezertari" deja anuntate.

Schaeuble a mai declarat ca se asteapta ca detinatorii privati de obligatiuni emise de statul elen sa participe voluntar la al doilea pachet de bailout al tarii, care va fi probabil similar ca marime cu acordul incheiat anul trecut de Atena cu UE si FMI.

Citeste si

Grecia, la pamant. Unde a dus lacomia, evaziunea fiscala si risipa banilor publici

Sase companii americane "zdrobite" de competitorii asiatici. Cat mai rezista General Motors, Microsoft sau Boeing