"Vestea buna a fost atat pentru FMI, cat si pentru Comisia Europeana, faptul ca bugetul pe anul viitor nu are o gaura, asa cum probabil aflasera dumnealor din presa romaneasca, ci se inchide foarte bine", a spus Valcov, la Senat.

El a mentionat ca pe tema nivelului veniturilor de anul viitor a existat o divergenta cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene.

"Pe ce nu ne-am inteles, si anume pe nivelul veniturilor, a ramas ca daca partea romana are dreptate si vom avea pe primul trimestru o crestere a veniturilor de 1 sau 2 miliarde, toate aceste sume vor fi directionate catre masuri de relaxare fiscala", a spus Valcov.

El a dat si un exemplu in acest sens. "Daca dupa primul trimestru vom vea ca avem incasari suplimentare de 2 miliarde, vom putea undeva, la jumatatea anului, sa luam masura de reducere a TVA cu 2%, daca vom vedea ca sunt 4 miliarde, vom putea merge cu 4%", a sustinut ministrul delegat pentru Buget, care a precizat ca totul tine de decizia politica, la acel moment.

"Nu s-a pus problema ca acordul sa se rupa. Echipa tenhica de la nivelul ministerului a fost foarte buna. (..) Am pierdut nopti pentru a explica FMI si Comisiei Europene realitatea din economia romaneasca. (...) Prin acest agreement, si-au dat acordul ca acest buget este bine gandit, bine realizat si va putea dus la indeplinire", a mai afirmat Darius Valcov.

Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor sa creasca de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzand o alocare de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE, a anuntat premierul Ponta.