Intrebat la ce valoare a euro va fi calculata acciza pentru anul viitor, Valcov a spus: "O varianta pe care o luam in calcul este sa nu calculam acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru ca asa este normal in orice stat", mentionand ca inca se fac analize tehnice. 

Darius Valcov a declarat ca modalitatea de calcul se va face publica odata cu prezentarea bugetului: "Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza sa nu se mai refere la euro, ci sa se refere la leu, iar anual sa se modifice in functie de inflatie".

Premierul Victor Ponta declara, in urma cu doua saptamani, ca accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranta, mai mici, el aratand ca modul in care acestea se calculeaza este stabilit de Ministerul de Finante, care lucreaza in acest sens cu partenerii internationali. 

Formula cu care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup de lucru, declara in 1 octombrie ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nedorind sa precizeze daca acestea vor mai fi calculate dupa cursul valutar redus anuntat de BCE, care permite un nivel mic de accizare. 

Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator folosit de catre Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anuntat anul trecut, de 4,4485 lei/euro. 

Daca accizele vor fi calculate in continuare pe baza cursului anuntat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui sa fie mai mic din 2015. 

Anul acesta, Guvernul a luat in considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decat cel din 2013 care trebuia folosit in mod normal, si a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost platite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anuntat de BCE.