Patronii care au cel mult 5 angajati fara forme legale pot fi amendati cu 20.000 de lei.

De la 6 angajati in sus, munca la negru devine infractiune, si se sanctioneaza cu pana la 2 ani de inchisoare.

Se pot sanctiona contraventional si persoanele fizice, adica cei care lucreaza fara a avea forme legale, cu sanctiune de la 500 la 1000 de lei.

In luna mai firmele vor fi verificate zilnic de echipe de control ale guvernului

Noul Cod al muncii a intrat in vigoare, din mai munca la negru se pedepseste cu inchisoare

Reprezentantii Inspectiei Muncii au precizat ca domeniile in care s-au inregistrat contractele individuale de munca sunt: constructii, industria prelucratoare, comert, hoteluri si restaurante, tranzactii imobiliare, transport si agricultura, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, invatamant, distributia apei, salubrizare, activitati de decontaminare, intermedieri financiare si asigurari.

Cum iti afecteaza jobul noul Cod al Muncii si cat de usor poti fi dat afara? VIDEO

Inspectia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara, desfasoara, in perioda 2 - 31 mai, actiuni intensive de control in vederea reducerii incidentei muncii la negru, conform Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate.

Premierul Emil Boc declara, joi, la Satu Mare, ca in doar trei zile de controale si de intensificare a actiunilor pentru eliminarea muncii la negru s-au inregistrat 60.700 de noi contracte de munca.