Autoritatile din Ministerul Muncii spun ca nu au putut sista platile, pentru ca neamurile celor plecati la ceruri nu i-au anuntat de decese.

Casa de Pensii Bucuresti a platit ajutorul social pentru 323 de persoane, decedate de luni bune, dupa inmormantarea lor.

Spre exemplu, pentru o persoana care a murit in anul 2010, statul a trimis familiei pensia inca 6 luni dupa data decesului. Asta inseamna o suma de 7200 de lei pe care Casa de Pensii o va recupera acum de la mostenitori.

Cum s-a ajuns aici? Autoritatile dau vina pe familii pentru ca nu le-au instiintat despre deces. Unii nu au solicitat nici emitierea certificatului si nici ajutorul la care aveau dreptul.

In fiecare caz urmeaza o ancheta. Daca se dovedeste ca rudele au vrut sa-si insuseasca niste venituri necuvenite, risca sa fie sanctionate penal.

Probleme au existat si in cazul pensionarilor cu domiciliul in strainatate. Conform legii, ei au obligatia sa transmita anual o cerere catre Casa de Pensii pentru a li se prelungi plata drepturilor. Au fost situatii in care aceste persoane s-au stins in mijlocul anului. Daca autoritatile nu au fost instiintate de familie, plata ajutorului social s-a realizat in continuare.

In alte cazuri, codurile numerice personale au fost atribuite eronat. Concluzia este ca intre 2008 si 2010 - 7,7 milioane de lei au ajuns in conturile mortilor si de acolo in buzunarele familiilor. Exista riscul ca suma sa nu fie recuperata in totalitate, in conditiile in care sunt si decedati de care nu raspunde nimeni.