Initial, a fost promovat ca proiect de lege, iar ultima forma releva faptul ca prevederea referitoare la eliminarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF), de 5% din totalul actiunilor, a fost retrasa, fiind insa mentinuta cresterea pragului de detinere la operatorii de piata, de la 5% la 20% din totalul actiunilor. 

Proiectul initial, prezentat la inceputul lunii octombrie, prevedea ca pragul maxim obligatoriu pentru detinerile de actiuni la SIF-uri va fi eliminat, iar actionarii societatilor vor avea libertatea sa stabileasca, daca doresc, o limita in acest sens, in timp ce plafonul pentru participatiile la operatorii de piata va creste de la 5% la 20%. 

Proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital a vizat si modificarea a doua alineate din articolul 240, privind conditiile de cvorum si majoritate la ridicarea dreptului de preferinta si cresterea capitalului social cu aport in natura. 

Astfel, in cazul majorarilor de capital social prin aport in numerar, ridicarea dreptului de preferinta a actionarilor de a subscrie noile actiuni trebuie sa fie hotarata in adunarea generala extraordinara a actionarilor, la care participa actionari reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social subscris, si cu votul actionarilor care detin cel putin 2/3 din drepturile de vot.  De asemenea, majorarile de capital social prin aport in natura trebuie sa fie aprobate de adunarea generala extraordinara a actionarilor, la care participa actionari reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social subscris, si cu votul actionarilor care sa reprezinte cel putin 2/3 din drepturile de vot. Aporturile in natura pot consta numai in bunuri performante necesare realizarii obiectului de activitate al societatii emitente, se arata in proiect. 

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital a transmis insa ca relaxarea conditiilor de cvorum si majoritate in AGA la ridicarea dreptului de preferinta si cresterea capitalului social cu aport in natura, prevazuta in proiectul de modificare a legii pietei de capital, poate facilita abuzuri ale actionarilor majoritari. 

In forma actuala, articolul 240 din legea pietei de capital solicita prezenta a 75% din numarul actionarilor si o majoritate de 75% din voturi, protejand mai eficient drepturile actionarilor minoritari impotriva posibilelor abuzuri ale actionarului majoritar, considera asociatia. 

Asociatia solicita eliminarea din proiectul de modificare si completare a legii privind piata de capital a propunerilor de modificare a articolului 240. 

In octombrie, purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, declara ca proiectul de modificare a legislatiei privind piata de capital a fost discutat de Guvern doar in prima lectura si va fi asteptat un punct de vedere atat din partea BVB, BNR si ASF, cat si al Comisiei Europene. 

"Proiectul de lege privind piata de capital s-a amanat pentru saptamana viitoare, pentru ca premierul a cerut formularea punctelor de vedere de catre Comisia Europeana, Banca Nationala a Romaniei, ASF si Bursa de Valori", afirma Calota pe 21 octombrie. 

La remarca presei ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au avut reprezentanti in grupul de lucru care a redactat proiectul de act normativ, oficialul guvernamental a aratat ca, fiind un document foarte important, s-a solicitat ca toate entitatile interesate sa exprime un punct de vedere, "ca sa nu existe ulterior nemultumiri pentru ca, intr-un fel sau altul, se poate distorsiona piata".