Caracteristicile monedei sunt urmatoarele: valoare nominala - 10 lei, metal - argint, titlu 999‰, forma rotunda, diametru - 37 mm, greutate - 31,103 grame, calitate proof, cant zimtat, informeaza BNR intr-un comunicat.

Aversul reda o compozitie, formata din titlurile celor mai cunoscute opere ale scriitorului Marin Preda: in centru, stema Romaniei, valoarea nominala "10 LEI", inscriptiile in arc de cerc "ROMANIA" si anul de emisiune "2012".

Reversul prezinta portretul lui Marin Preda, anii intre care a trait acesta - "1922", "1980" - si inscriptia numelui scriitorului.

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de monede. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 340 de lei/ bucata.

Monedele din argint dedicate implinirii a 90 de ani de la nasterea lui Marin Preda au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.