Monte Paschi, a treia mare banca italiana, imprumuta 3,4 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni catre stat.

Institutia de credit va fi obligata sa dea actiuni Trezoreriei Italiei in schimbul dobanzii datoriei, daca va raporta pierdere anuala, potrivit unei legi aprobate luna trecuta, scrie Bloomberg.

Companii de brokeraj precum Kepler Capital Markets si Credit Agricole Cheuvreux estimeaza ca Monte Pachi va raporta o pierdere neta de peste un miliard de euro in trimestrul al doilea, in urma revizuirii in scadere a valorii activelor, ceea ce va conduce la inregistrarea unei pierderi anuale.

"In acest moment este foarte probabil ca banca va ceda o participatie Trezoreriei", a declarat Fabrizio Spagna, director general la Axia Financial Research in Padova, relateaza Mediafax.

Directorul general al Monte Paschi, Fabrizio Viola, a recurs la fondurile de stat dupa ce nu a reusit sa gaseasca investitori privati pentru acoperirea unui deficit de capital de 3,3 miliarde de euro, identificat de Autoritatea Bancara Europeana. Autoritatea a cerut celor mai mari banci din zona euro sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 de 9% pana la sfarsitul lunii iunie.

Italia a vandut in anii ‘90 participatii detinute la banci, incercand sa imbunatateasca profitabilitatea acestora si sa incurajeze consolidarea sectorului bancar.

Este pentru a doua oara in ultimii trei ani cand Monte Paschi a cerut guvernului ajutor, dupa ce a obtinut 1,9 miliarde de euro in 2009, prin emisiunea asa-numitelor obligatiuni Tremonti. Acea datorie va fi convertita in noile obligatiuni si vor face parte din suma totala solicitata statului.

In cazul in care banca va avea pierderi, Trezoreria va obtine actiuni al caror pret va fi calculat la valoarea contabila a Monte Paschi. Actiunile bancii sunt tranzactionate la aproape 20% din acest nivel.

"Anticipam ca vor fi emise actiuni de 640 milioane de euro, in urma pierderilor care vor fi inregistrate de banca in 2012 si 2013", a afirmat Aldo Comi, analist la Cheuvreux. El considera ca Trezoreria italiana va ajunge in 2014 la o detinere de 7% la Monte Paschi.