Agentia a anuntat in aprilie ca va incepe, de la inceputul lunii mai, sa retrogradeze ratingurile bancilor, printre care Deutsche Bank, BNP Paribas, JP Morgan si Morgan Stanley.

Purtatorul de cuvant al Moody’s, Kirsten Knight, a declarat insa luni ca programul agentiei de finalizare a evaluarii bancilor nu s-a modificat.

"Moody’s anticipeaza ca va finaliza evaluarile pana la sfarsitul lunii iunie", a afirmat Knight intr-un comunicat, fara sa comenteze cand va avea loc prima retrogradare, informeaza Mediafax.

Este pentru a doua oara intr-o Luna cand Moody’s amana publicarea detaliilor legate de retrogradari.

Orice revizuire in scadere a calificativelor va mari costurile de finantare ale bancilor, in timp ce efectul imprumuturilor ieftine furnizate de Banca Centrala Europeana (BCE) in decembrie si februarie dispare, iar liderii politici au probleme din cauza crizei datoriilor.

Moody’s modifica sistemul de evaluare a bancilor europene si companiilor financiare internationale, pentru a reflecta efectele adverse ale crizei datoriilor suverane, recesiunea economica si regulile Basel III.

JP Morgan a anuntat saptamana trecuta ca a inregistrat pierderi de 2 miliarde de dolari legate de tranzactiile cu instrumente financiare derivate, in timp ce Spania a nationalizat Bankia, a patra mare banca din tara, si a obligat bancile sa creasca provizioanele pentru creditele imobiliare cu 30 de miliarde de euro.

In plus, indicele Bloomberg Europe 500 pentru banci si servicii financiare a scazut luni cu 3,3% din cauza temerilor provocate de impasul politic din Grecia, care risca sa duca la iesirea tarii din zona euro.

Moody’s intentiona initial sa inceapa retrogradarile bancilor in aprilie, dar a amanat operatiunea pentru inceputul lunii mai.
Evaluarea va incepe cu bancile din Italia, urmate apoi de cele din Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Marea Britanie si Germania. Este improbabil ca ratingurile companiilor financiare, inclusiv bancile de investitii din SUA, sa fie modificate inainte de iunie.

Potrivit Moody’s, calificativele datoriilor pe termen lung ale UBS si Credit Suisse, cele mai mari banci din Elvetia, Banco Bilbao Vizcaya Argentina si Morgan Stanley, proprietarea celei mai mari case de brokeraj din lume, ar putea fi reduse cu trei trepte.

JPMorgan, cea mai mare si mai profitabila banca din SUA, Goldman Sachs Group, a cincea ca marime pe piata americana, si HSBC, lider in Marea Britanie, ar putea fi retrogradate cu doua trepte.