La inceputul saptamanii trecute premierul Emil Boc si cabinetul acestuia si-au dat demisia, ca urmare a protestelor dupa doi ani de masuri de consolidare fiscala. In pofida incertitudinii, in aceeasi zi, FMI a anuntat ca se asteapta ca acordul preventiv, semnat de Romania cu Fondul, UE si BM, sa continue.

Moody's se asteapta ca noul guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, sa respecte politicile FMI.

"Ne asteptam ca Mihai Ungureanu si cabinetul sau (...) sa ramana in functie pana la alegerile din toamna. Declaratiile publice ale lui Ungureanu si alegerile sale in privinta ministrilor Economiei si de Finante arata ca este putin probabil in aceasta perioada politicile (guvernamentale, n.r.) sa devieze de la calea prescrisa de FMI", noteaza analistul Moody's Atsi Sheth.

Asteptarile pentru continuarea sprijinului de la UE-FMI-BM si respectarea conditiilor din acordul preventiv sustin ratingul Romaniei, intrucat vor impiedica situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice si vor oferi in continuare o asigurare financiara, calmand in acelasi timp si temerile pietelor financiare, cauzate de schimbarea de guvern.

"Mentinerea increderii pietei este importanta pentru a acoperi necesarul de refinantare in viitor", potrivit analizei Moody's.

In timp ce datoria Romaniei, de 34% din PIB, este modesta, structurarea pe termen scurt lasa Guvernul cu un necesar de refinantare de 12% din PIB in acest an si in 2013.