"Cu exceptia celor mai solide tari din zona euro, toate statele se vor confrunta cu presiuni negative sustinute pe ratinguri. Prin urmare, Moody's anticipeaza ca tot mai putine tari cu ratinguri sub nivelul de top Aaa isi vor pastra calificativele", se arata intr-un comunicat al agentiei, citat de Bloomberg.

Exista si o veste buna. Moody's precizeaza ca nu exista presiuni iminente care ar putea cauza coborarea ratingurilor tarilor cu triplu A. 

Agentia a redus in noaptea de marti spre miercuri ratingul Italiei pentru prima data din 1993.

Bursele europene au inchis marti in scadere abrupta pentru cea de-a treia sedinta consecutiv, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro au sugerat ca ar putea renegocia conditiile acordului de salvare a Greciei incheiat in iulie. S-au alimentat astfel temerile ca detinatorii privati de obligatiuni elene ar putea inregistra pierderi suplimentare pe expunerea pe statul elen. 

Creditorii privati, banci, institutii financiare si companii de asigurari, au acceptat in iulie o pierdere de 21% din expunerea pe obligatiuni de stat grecesti cu maturitatea pana in 2020, titluri care reprezinta creante totale de 135 miliarde euro. 

"A avut loc o pierdere profunda a increderii in anumite piete ale datoriilor de stat din Europa, iar Moody's considera ca acest sentiment extrem de slab va persista. Nu mai este o problema temporara care sa poata fi ameliorata prin sustinerea lichiditatii, iar mai multe guverne din zona euro sunt tot mai afectate de pierderea increderii", avertizeaza Moody's, potrivit Mediafax.