Liderii UE discuta masuri de protejare a sistemului financiar european de un probabil default (intrare in insolventa) al Greciei. Printre aceste masuri se numara o infuzie de capital in bancile cu expunere ridicata pe datoria de stat a Greciei.

Germania si Franta, cele mai puternice economii din zona euro, si-au asumat rolul de principali sustinatori ai unui plan care va fi prezentat la summit-ul UE de duminica si ar trebui sa reprezinte un pas important in directia solutionarii crizei.

Progresele Frantei in privinta reformelor fiscale si economice importante si potentialele evenimente adverse de pe pietele financiare sau din economie vor fi luate in calcul in cadrul evaluarii, noteaza Moody's intr-un comunicat.

Moody's a atribuit in august perspectiva negativa si ratingului Statelor Unite.

"Deteriorarea principalilor indicatori privind datoria si potentialul aparitiei unor noi expuneri exercita presiune pe perspectiva stabila a ratingului Aaa al guvernului", noteaza agentia.

Potrivit Moody's, Franta are mai putin "spatiu de manevra" in privinta finantelor publice fata de perioada care a urmat crizei din 2008.
In plus, Franta ar putea fi nevoita sa se confrunte cu alte chestiuni in urmatoarele luni, precum cresterea sprijinului acordat tarilor cu probleme din zona euro si sistemului bancar autohton, potrivit comunicatului.

De asemenea, guvernul francez ar trebui sa dea dovada de "progrese vizibile" in privinta imbunatatirii sustenabilitatii datoriei de stat, a aratat agentia.

Moody's noteaza ca Franta are cea mai slaba situatie a datoriei de stat dintre tarile cu rating Aaa, insa serviciul datoriei este inca relativ mic in raport cu veniturile guvernului.

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a precizat marti ca ratingul triplu A al Frantei este in siguranta, iar guvernul implementeaza masuri de reducere a deficitului. Totodata, oficialul a avertizat ca tinta de crestere economica pentru anul viitor, de 1,75%, ar putea fi prea ridicata.

Citeste si

Top 10 al celor mai mari angajatori din lume. 4 dintre ei sunt prezenti si in Romania si fac recrutari