Situatia dificila din Europa creste riscul ca si alte state, precum Italia, Germania, Franta, Belgia sau Grecia, sa adopte decizii similare, cu impact asupra cresterii economice din regiune, se arata intr-un raport al Moody's, citat de Mediafax.

Reglementarile introduse la Viena ar putea schimba, totodata, modelele de afaceri ale subsidiarelor bancilor austriece in aceasta parte a Europei, cele mai expuse fiind Ungaria, Romania si Bulgaria.

Mai multe subsidiare ale Erste, UniCredit si Raiffeisen au raporturi intre credite si depozite de peste 110%, iar pentru portofoliile de imprumuturi in valuta depind in principal de finantari de la bancile-mama. Intrucat finantarea locala in valuta este nedezvoltata, Moody's considera ca aceste banci vor limita, probabil, imprumuturile in valuta si vor acorda o atentie mai mare celor in moneda locala.

"Ne asteptam ca bancile din Ungaria, Romania si Bulgaria sa necesite cea mai rapida schimbare a modelelor de afaceri, intrucat au o dependenta mai mare de finantare in valuta de la grupurile-mama. Moody's anticipeaza ca noile reglementari ar putea creste competitia pentru depozitele in moneda locala in aceste tari, reducand marjele nete din dobanzi prin costuri de finantare mai ridicate", noteaza analistii agentiei de rating.

Banca Nationala a Austriei a emis saptamana trecuta o serie de instructiuni prin care conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea de a finanta cu un euro o sucursala daca aceasta atrage 10 euro din piata locala.

Anunt soc de la Viena: BCR, UniCredit si Raiffeisen trebuie sa-si gaseasca singure finantare. Din Austria vor veni tot mai putini bani

Reuters: Europa Centrala si de Est risca o criza a creditelor din cauza reducerii expunerii de catre banci

Exista un risc tot mai mare ca alte state sa introduca masuri similare pentru a-si proteja propriile sisteme bancare. Printre acestea figureaza Grecia, Franta si Italia, tari cu o prezenta bancara puternica in Romania.

"Avand in vedere climatul macroeconomic dificil si conditiile de finantare din Europa, consideram ca exista un risc in crestere ca autoritatile de reglementare din alte tari sa introduca masuri similare pentru a-si proteja stabilitatea propriilor sisteme bancare. Acest risc este generat de Italia, Germania, Franta, Belgia sau Grecia, tari care au operatiuni importante in regiune. Daca un astfel de scenariu se va concretiza, ar exista o limitare a avansului creditarii si profitabilitatii, care va afecta cresterea economica si va avea un impact negativ puternic asupra calificativelor bancilor din regiune", se arata in raport.

Instructiunile de la Banca Austriei limiteaza capacitatea subsidiarelor de a se dezvolta pe pietele din Europa Centrala si de Sud-Est si vor constrange contributia acestora la crestere economica, conducand probabil la o profitabilitate mai scazuta.

Noua abordare a bancii centrale de la Viena trebuie sa reduca riscurile pentru Austria, eventual chiar cu costul incetinirii cresterii economice din regiune. Pe termen lung impactul asupra sistemelor financiare din regiune va fi pozitiv prin stabilizarea bazei de finantare, insa limitarea creditarii ar putea lovi tarile din Europa Centrala si de Sud-Est intr-o faza critica de vulnerabilitate a economiei europene, mai noteaza Moody's.

Basescu ataca dur bancile: “Vreau sa cred ca nou-venitii in UE nu vom fi pusi sa va platim lacomia” VIDEO