Peste 12 dintre bancile spaniole au fost mutate in categoria nerecomandata pentru investitii pe termen lung, supranumita "junk", potrivit unui comunciat al Moody's, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Sase institutii de credit din Spania au fost retrogradate cu patru trepte, 10 cu trei niveluri, iar restul cu doua sau o treapta.

"In Spania exista o combinatie intre gradul semnificativ de indatorare a statului si prabusirea pietei imobiliare. Astfel, presiunea asupra bancilor spaniole este dublata", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.

Moody's a coborat pe 13 iunie ratingul Spaniei cu trei trepte,din cauza datoriei de stat ridicate, situatiei economice dificile si accesului limitat la pietele de capital. Noul calificativ primit de Spania este "Baa3", cel mai slab din categoria "investment grade" a activelor recomandate pentru investitii pe termen lung.

Totodata, ratingul Spaniei ramane sub evaluare in vederea unei noi retrogradari, dupa ce statul a solicitat o linie de finantare de 100 miliarde euro de la UE pentru recapitalizarea bancilor.

Ratingul Banco Santander a fost coborat de la "A3" la "Baa2", iar BBVA a fost retrogradata de la "A3" la "Baa3". Moody's a mai retrogradat pe 17 mai 16 banci spaniole, printre care si cele mai mari.

Citeste si:

Soros da de pamant cu moneda euro: Este doar o bula, care a prevestit actuala criza. Cum poate Europa sa se salveze de ea insasi